Friday, October 14, 2011

Υποβάθμιση Ισπανίας από S&P


Υποβάθμιση Ισπανίας από S&P

Σε υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, στο «AA-« από «AA», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Πέμπτη ο οίκος Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση των κορυφαίων τραπεζών της χώρας.

Ο S&P αναφέρει ότι η υποβάθμιση οφείλεται στην υψηλή ανεργία στην Ισπανία, στους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και «στην πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των βασικότερων εμπορικών εταίρων της Ισπανίας».

«Το οικονομικό προφίλ του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, κατά τη γνώμη μας, θα εξασθενήσει περαιτέρω», αναφέρει ο S&P, προσθέτοντας ότι ενώ οι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης της Μαδρίτης «δεν είναι οι μοναδικοί στην Ισπανία, αυτοί έχουν αντίκτυπο στην Ισπανία με ιδιαίτερη δύναμη δεδομένου του υψηλού επιπέδου επίδρασης του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από το εξωτερικό».

Την Τρίτη, η πιστοληπτική ικανότητα των 10 κορυφαίων ισπανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Santander και της BBVA, υποβαθμίστηκε από τον Standard & Poor's, καθώς και από τον οίκο Fitch λόγω περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης.

Ο S&P είχε αναφέρει ότι οι πιο αυστηροί όροι χρηματοδότησης - από προηγουμένως - επηρεάζουν το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ισπανία» που προκλήθηκε υποβάθμιση του της 10ης βαθμολόγηση των τραπεζών καταθέσεων».

Η Ισπανία έχει περικόψει τις δαπάνες για να μειώσει το έλλειμμά της και να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και ότι δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης.

Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας έχουν σχεδόν σταματήσει την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, με τον οίκο S&P και άλλους να προειδοποιούν ότι η Ισπανία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε διπλή ύφεση.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |