Friday, October 14, 2011

Fitch: Υποβάθμισε την UBS, σε RWN 3 τράπεζες των ΗΠΑ και 6 ευρωπαϊκές


Fitch: Υποβάθμισε την UBS, σε RWN 3 τράπεζες των ΗΠΑ και 6 ευρωπαϊκές


Στην υποβάθμιση της UBS και στην τοποθέτηση των Societe Generale, Credit Agricole, Banque Federative du Credit Mutuel, BNP Baribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America σε καθεστώς παρακολούθησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση (RWN) προχώρησε η Fitch Ratings.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οίκος αναφέρει πως τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι προκλήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των οικονομικών εξελίξεων ειδικά στην Ευρωζώνη, αλλά και των πάρα πολλών αλλαγών στα ρυθμιστικά πλαίσια που τις διέπουν. Οι υποβαθμίσεις, εάν πραγματοποιηθούν, θα είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων μίας βαθμίδας και σε ορισμένες περιπτώσεις δύο βαθμίδων.

Ο οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της UBS σε A από A+, ενώ το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. Σύμφωνα με τη Fitch υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στήριξης από την ελβετική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα.

Όπως αναφέρει ο οίκος οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία). Αν και η έκθεση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι περιορισμένη, η αντίστοιχη στην Ισπανία και ειδικά στην Ιταλία είναι σημαντικά μεγάλη. Η Fitch θεωρεί πως οποιαδήποτε επιπλέον απομείωση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα πλήξει ιδιαίτερα τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο, η αγορά εστιάζει όλο και περισσότερο στη συνολική έκθεση και τις αποτιμήσεις παρά τις ενδεχόμενες απώλειες, γεγονός που καθοδηγεί τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Για την Deutsche Bank αναφέρει πως οι κίνδυνοι είναι δευτερεύοντες, όπως η χαμηλή η ανάπτυξη και το άσχημο περιβάλλον για τις συναλλαγές, καθώς η έκθεσή της στις παραπάνω χώρες περιορίστηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Υπενθυμίζεται πως η Fitch προχώρησε και στην υποβάθμιση των Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland Group σε A από - A. Η Fitch παράλληλα τοποθέτησε σε καθεστώς rating watch με αρνητικές συνέπειες την Barclays. Η κίνηση του οίκου οφείλεται στην υποβάθμιση των Support Ratings Floors για τις συστηματικά σημαντικές τράπεζες σε A από - AA και +A. Σύμφωνα με τη Fitch η υποβάθμιση των SRF αντανακλά τη μειωμένη πιθανότητα παροχής νέας έκτακτης κρατικής στήριξης σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.



source: capital.gr

No comments:

Share |