Wednesday, October 19, 2011

Υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s



Υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s


Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε την αξιολόγηση των κυβερνητικών ομολόγων της Ισπανίας η Moody΄s Investors Service σε A1 από Aa2 προηγουμένως, με το outlook να είναι αρνητικό.

Σε σχετική έκθεση η Moody΄s σημειώνει ότι η Ισπανία συνεχίζει να είναι ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών.

"Από την υπαγωγή της αξιολόγησης σε αναθεώρηση στα τέλη του Ιουλίου δεν έχει προκύψει κάποια αξιόπιστη λύση στην τρέχουσα κρίση χρέους και σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης και στις προοπτικές ανάπτυξης", αναφέρει η Moody΄s και προσθέτει: "Στο μεταξύ, οι μεγάλες ανάγκες δανεισμού καθώς και οι μεγάλες εξωτερικές υποχρεώσεις των ισπανικών τραπεζών και επιχειρήσεων την καθιστούν ευάλωτη σε νέες πιέσεις".

Η Moody΄s σημειώνει εξάλλου ότι οι ήδη αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας έχουν αποδυναμωθεί περαιτέρω λόγω της επιδείνωσης του παγκόσμιο και ευρωπαϊκού outlook αλλά και των δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει για την ευρύτερη οικονομία.

Η εταιρεία εκτιμά παράλληλα ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ισπανίας το 2012 θα αναπτυχθεί κατά 1% στην καλύτερη περίπτωση έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,8%.

Για τα επόμενα χρόνια, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζει να περιμένει ανάπτυξη με ιδιαίτερα μετριοπαθείς ρυθμούς κοντά στο 1,5% κατά μέσο όρο το έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων για την Ισπανία. Η Moody΄s περιμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα για τον τομέα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί πάνω από τους στόχος τόσο το 2011 όσο και το 2012.

Η Moody΄s εκφράζει παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση των περιφερειακών κυβερνήσεων και την ικανότητα τους να μειώσουν τα ελλείμματα με βάση τους στόχους.

Σημειώνει τέλος ότι με την υποβάθμιση ολοκλήρωσε την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου για την Ισπανία.


source: capital.gr

No comments:

Share |