Wednesday, October 19, 2011

Νέα μείωση στις τιμές ακινήτων


Νέα μείωση στις τιμές ακινήτων

Μείωση για έκτο συνεχές τρίμηνο παρουσιάζουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι στα παράλια τα διαμερίσματα έχασαν μέχρι και 18% της αξίας τους σε ένα χρόνο.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται και οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν ανάκαμψη πριν το 2013.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, και πριν την έκρηξη στο Μαρί, οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων σημείωσαν μείωση 0,9% σε τριμηνιαία βάση.

Καταγράφηκε μείωση στις τιμές των οικιών των παραλιακών πόλεων με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην Πάφο, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,3%.

Οριακή μείωση της τάξης του 0,2% σημειώθηκε και στις τιμές των κατοικιών στη Λευκωσία.

Μείωση παρατηρείται επίσης και στις τιμές των διαμερισμάτων των παραλιακών πόλεων με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ενώ σταθεροποίηση παρουσιάζουν οι τιμές των διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα.

Σε ετήσια βάση παρουσιάζουν μείωση 4,9% κυρίως λόγω της μείωσης στις τιμές των διαμερισμάτων, που υποχώρησαν κατά 6,5%. Οι τιμές των οικιών υποχώρησαν κατά 3,7%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των διαμερισμάτων ήταν στην επαρχία Πάφου (-18,4%) και Λάρνακας (-10,8%).

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την πτωτική τους τροχιά.

«Εκτιμώ ότι η μείωση στις τιμές των ακινήτων θα συνεχίσει για τον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο εκτός και εάν γίνει κάτι δραστικό που θα αλλάξει την κατάσταση», τόνισε για να προσθέσει ότι «δεν διαφαίνεται κανένα θετικό σημάδι στον ορίζοντα».

Την εγκυρότητα των στοιχείων αμφισβήτησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης. Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Τοφαρίδης σημείωσε ότι «είναι μεμονωμένα στοιχεία τα οποία αμφισβητώ πλήρως και τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Το παιχνίδι με τη μείωση των τιμών, έχει φτάσει στο ναδίρ, δεν υπάρχει άλλη πτώση», ανέφερε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |