Monday, October 31, 2011

Γ. Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία



Γ. Παπανδρέου: Δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία


Δημοψήφισμα προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου για την έγκριση ή την απόρριψη της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να αποφασίσει χωρίς μεσάζοντες, τονίζοντας ότι «την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος του πολίτη και να δοθεί ο λόγος σε αυτόν».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε ευθέως όσους βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια που οδηγούν την χώρα στο χάος ότι εκφράζουν συμφέροντα όσων πλήττονται από τη συμφωνία Κορυφής για την Ελλάδα και από την κυβερνητική πολιτική, όπως οι τράπεζες που θα χάσουν κέρδη από την κρατικοποίηση και εξυγίανση τους ή πτωχευμένες επιχειρήσεις στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ειδικά για το θέμα της βίας έθεσε το ερώτημα εάν υπηρετεί την πατρίδα όπως και το κίνημα δεν πληρώνω εάν βοηθάει την πατρίδα.

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους εναπομείναντες κυβερνητικούς βουλευτές (153 έναντι 160 που εξελέγησαν το 2009) ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του. Και αυτό διότι στο αμέσως επόμενο διάστημα οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2012, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με πρώτο τα ταξί.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη, θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Με την αναγγελία περί δημοψηφίσματος και την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης το Μαξίμου εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ικανοποίησε το αίτημα των βουλευτών για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών και ότι θα θέσει το σύνολο της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών της.

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα ποιο ακριβώς θα είναι το δίλημμα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα και πότε θα γίνει αυτό, καθώς ο κ. Παπανδρέου το περιέγραψε γενικά ως «ναι ή όχι στη νέα δανειακή σύμβαση», ωστόσο αυτή δεν θα είναι ολοκληρωμένη πριν τα τέλη του χρόνου.

Ασαφές επίσης παραμένει εάν η δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί πρώτα από τη Βουλή, έστω και με την απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων, και μετά τεθεί σε δημοψήφισμα ως νόμος του κράτους. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απαιτείται να έχει προσέλθει στις κάλπες το 50% τουλάχιστον του εκλογικού σώματος. Εάν έρθει ως απλό ερώτημα και όχι ως νόμος του κράτους απαιτείται η συμμετοχή του 40% του εκλογικού σώματος.

Ωστόσο, το μεγάλο “αγκάθι” -πέραν της ουσίας- αφορά το γεγονός ότι αν γίνει νόμος του κράτους τότε θα αφορά τα δημοσιονομικά του κράτους. Και ως γνωστόν, το σύνταγμα απαγορεύει να τίθενται σε δημοψήφισμα δημοσιονομικοί νόμοι.

Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Αρνητική και καταγγελτική εμφανίζεται σύσσωμη η αντιπολίτευση για το δημοψήφισμα.

Κατά τη ΝΔ, ο Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθειά του να μείνει “γαντζωμένος στην εξουσία” “παίζει στα ζάρια” τη μεγαλύτερη κατάκτηση των τελευταίων δέκα χρόνων, την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Κατά το ΛΑΟΣ, πρόκειται για επικίνδυνη επιλογή, καθώς οι πολίτες δεν θα κληθούν να επιλέξουν ναι ή όχι στο νέο δάνειο, αλλά ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει το νέο δάνειο και συνεπώς η απάντηση του λαού προδιαγράφεται αρνητική λόγω των νέων σκληρών μέτρων που θα εμπεριέχει.

Για “γάντζωμα στην εξουσία” μιλά και η αριστερά, καλώντας την κυβέρνηση να προσφύγει στο λαό για να διαπιστώσει εάν έχει την εμπιστοσύνη του ή όχι.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επίσης αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας την επιλογή επικίνδυνη και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ώστε να πέσει και να πάμε σε εκλογές.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του κυβερνητικού βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας επέμεινε δημοσίως στην θέση του να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.


source: capital.gr

No comments:

Share |