Thursday, October 13, 2011

Ρίχνει τον πήχη ο Καζαμίας


Ρίχνει τον πήχη ο Καζαμίας

Σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και των μακροοικονομικών σεναρίων για το 2012 προέβηκε ο υπουργός Οικονομικών λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των απαισιόδοξων εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία και ένα εικοσιτετράωρο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή.

Ο Κίκης Καζαμίας άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα τρίτο πακέτο μέτρων, με νέες περικοπές.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην κρατική τηλεόραση ο κ. Καζαμίας είπε ότι «στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2012 το έλλειμμα υπολογίζεται στο 2,9% από 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2012 ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης στο 0,2% από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη».

Πριν δύο μόλις βδομάδες ο Υπουργός είχε ανακοινώσει ότι ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ.

Το Υπουργικό ενέκρινε την Τρίτη περικοπές €160 εκ. στις κοινωνικές παροχές έναντι €240 εκ. που ήταν η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στις 22 Ιουλίου.

Όσον αφορά τη λήψη και τρίτου πακέτου μέτρων ο κ. Καζαμίας είπε απόψε ότι «η κυβέρνηση δεν θα διστάσει εκεί και όπου κρίνει ότι χρειάζεται να πάρει επιπλέον μέτρα να τα πάρει μάλιστα έγκαιρα διότι η ταχύτητα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τρίτο πακέτο να περιέχονται επιπρόσθετα μέτρα για το δημόσιο, τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα».

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι «η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι πολύ αυστηρό το σενάριο βάση του οποίου έχουν υπολογίσει τα δημοσιονομικά μεγέθη» προσθέτοντας ότι θα δώσει αύριο περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2012 στον πρόεδρο της βουλής.

Η κυβέρνηση είπε επίσης λαμβάνει πολύ σοβαρά τα ευρήματα και τις προτροπές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Καζαμίας είπε επίσης ότι «βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ήδη επεξεργάζονται διάφορα πιθανά σενάρια ώστε εάν χρειαστεί να στηριχθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Σχολιάζοντας επίσης τις προβλέψεις του ΔΝΤ το οποίο προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 7% το 2011 και 4% το 2012 ενώ προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2011 και -1% το 2012 εξέφρασε ανησυχία ότι λόγω των προβλέψεων του ΔΝΤ ενδεχομένως να επηρεαστούν οι ξένοι επενδυτές.

Το ΔΝΤ έκανε σήμερα για πρώτη φορά λόγο για την ανάγκη να αναληφθεί δράση, προκειμένου να αποφευχθεί το «καταστροφικό σενάριο».

Στέλλοντας μηνύματα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι αξιωματούχοι του Ταμείου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, συνέχισε, να πεις ότι θα προβείς σε λιγότερες μειώσεις στις κοινωνικές παροχές ή δεν θα αναστείλεις την ΑΤΑ ή δεν θα μειώσεις τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων ή το βάρος του συνταξιοδοτικού.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |