Wednesday, October 12, 2011

Υπό πίεση εταιρείες - κολοσσοί στις ΗΠΑ


Υπό πίεση εταιρείες - κολοσσοί στις ΗΠΑ

Φόβοι για νέο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών εκφράζονται στις ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που είχε οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού.

Μία τέτοια εξέλιξη θα εκτίνασσε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την ανεργία, την καταπολέμηση της οποίας έχει ορίσει ως κορυφαία προτεραιότητά της η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Εταιρείες από διαφόρους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εστίασης, της βιομηχανίας χάρτου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τους τελευταίους μήνες υπαχθεί στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, δηλαδή σε διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές τους.

Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης, οι προωθούμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του ελλείμματος και η έντονη εργασιακή ανασφάλεια, η οποία ωθεί τους καταναλωτές στο να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Υπό ισχυρή πίεση, έχουν, όμως, βρεθεί και ορισμένοι κολοσσοί. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της AMR Corp, μητρικής της αεροπορικής American Airlines, αν και διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι η χρεοκοπία δεν είναι στα σχέδιά της, έχει παραδεχθεί πως αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η Kodaκ από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι έχει προσλάβει νομική εταιρεία, γνωστή για υποθέσεις εταιρικών πτωχεύσεων, προκειμένου να τη συμβουλεύσει σε επίπεδο στρατηγικής, καθώς οι έως τώρα προσπάθειές της να επαναφέρει τον παραδοσιακό τομέα φωτογραφικών μηχανών στην κερδοφορία, έχουν αποτύχει.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές παραδέχονται ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο ζοφερή όσο το 2008, επισημαίνουν την ανάγκη για λήψη μέτρων, που θα στηρίξουν την κατανάλωση και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Κογκρέσο για την ψήφιση νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 447 δισ. δολαρίων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε έκθεσή του το Συμβούλιο Απασχόλησης και Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της General Electric της Intel και της Boeing και άλλων εταιρειών, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, προσελκύοντας περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Μαζικές απολύσεις

Σε μαζικές απολύσεις αναμένονται να προχωρήσουν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης, Τόμας ντι Νάπολι, προειδοποίησε ότι έως τα τέλη του 2012 η πολιτεία θα έχει χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Στην κρίση του 2008 χάθηκαν 22.000 θέσεις εργασίας.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |