Monday, July 4, 2011

Bank of Moscow: Διασώζεται με δάνειο ύψους $14,2 δισ.


Bank of Moscow: Διασώζεται με δάνειο ύψους $14,2 δισ.

Οικονομικό πακέτο $14,2 δισ. για τη διάσωση της προβληματικής Bank of Moscow δρομολόγησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε συνεργασία με την κρατική τράπεζα VTB Group, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Dow Jones Newswires.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση από τους Ρώσους φορολογούμενους και επενδυτές, σημειώνει το πρακτορείο.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα διαθέσουν στην Bank of Moscow -η οποία ανήκει κατά σχεδόν 50% στην VTB- χαμηλότοκο δάνειο διάρκειας 10 ετών και συνολικού ύψους 295 δισ. ρουβλίων ($10,6 δισ.) όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Από την πλευρά της η VTB θα χορηγήσει 100 δισ. ρούβλια στην προβληματική τράπεζα για την διάσωση της από την «ασταθή» οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ρωσίας θα δανείσει τα κεφάλαια στην αρχή προστασίας των καταθέσεων της Ρωσίας η οποία με τη σειρά της θα χορηγήσει στην Bank of Moscow το δάνειο-μαμούθ για 10 χρόνια με ετήσιο επιτόκιο μόλις 0,51%.

Στο πλαίσιο της διάσωσης η VTB θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Bank of Moscow χορηγώντας 100 δισ. ρούβλια, ποσό που πλησιάζει το αντίτιμο για την εξαγορά του μεριδίου του 46,48% που απέκτησε στην τράπεζα το 2011.

Η απότομη επιδείνωση των περιουσιακών στοιχείων της Bank of Moscow συνδέεται με καταγγελίες για υποθέσεις απάτης και τους στενούς δεσμούς της τράπεζας με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου της Μόσχας, αναφέρει το πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για διαφθορά στο δήμο της Μόσχας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VTB, Andrei Kostin είχε δηλώσει τον προηγούμενο Ιανουάριο ότι η Bank of Moscow αποτελεί «έναν κλειστό οργανισμό» του οποίου οι δραστηριότητες ήταν στενά συνδεδεμένες με το γραφείο του πρώην δημάρχου Yuri Luzhkov.

Μετά την αγορά από την VTB του ποσοστού που κατείχε ο δήμος στην Bank of Moscow ο πρώην πρόεδρος και βασικός μέτοχος της τράπεζας, Andrei Borodin εγκατέλειψε τη Μόσχα για το Λονδίνο εν μέσω ερευνών για διαφθορά, ενώ πούλησε το μερίδιο του που έφτανε κοντά στο 20% σε Ρώσο μεγιστάνα με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Η VTB επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση της ότι θα διαθέσει 100 δισ. ρούβλια στην Bank of Moscow για να αντιμετωπίσει «τα προβλήματα που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των πράξεων των ανώτατων διοικητικών στελεχών της τράπεζας».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |