Friday, May 13, 2011

Moody’s: Πιθανή υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών


Moody’s: Πιθανή υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έθεσε σήμερα όλα τα ratings των τριών κυπριακών τραπεζών υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση. Η απόφαση του οίκου ακολουθεί την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε για τα ελληνικά ομόλογα στις 9 Μαΐου, που υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σημερινή ανακοίνωση του οίκου αναφέρει ότι υπό εξέταση θα μπουν όλες οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου, της Marfin και της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι Moody’s εκτιμούν ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι από τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και σε ελληνικό ιδιωτικό δανεισμό, αλλά και στη χρηματοδότηση των τραπεζών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αν και οι τρεις τράπεζες έχουν τεθεί υπό εξέταση για παρόμοιους λόγους, αναφέρει ο οίκος, ένας από τους στόχους της επιθεώρησης είναι να αξιολογηθούν οι διαφορές που έχουν στην έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα και ιδιωτικό χρέος και στις ικανότητες που έχουν να απορροφήσουν τις ζημιές ή το σοκ χρηματοδότησης.

Σε συσχετισμό με την εξέταση του ελληνικού rating, η επιθεώρηση των Moody’s για τις κυπριακές τράπεζες θα εστιαστεί σε τέσσερις παράγοντες.

Πρώτον, στην ικανότητα τους να απορροφήσουν ζημιές σε περίπτωση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, εξετάζοντας την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα – που φθάνει το 69% του συνολικού pro forma πρωτοβάθμιου κεφαλαίου (tier 1) – και τις ισχύουσες κεφαλαιακές αντοχές τους σε συνδυασμό με τα σχέδια τους για άντληση κεφαλαίων. Οι Moody’s αναγνωρίζουν ότι σήμερα οι τράπεζες έχουν σχετικά καλά επίπεδα κεφαλαίων και η επιθεώρηση θα εξετάσει την ικανότητα τους να αντεπεξέλθουν στο πιθανό σοκ, σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Δεύτερο, το βαθμό που οι δανειοδοτήσεις στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα – που αποτελούν το 41% των συνολικών τους δανείων – μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων τους δανείων, και κατ’ επέκταση περιορίσουν την κερδοφορία τους.

Τρίτο, την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν το υφιστάμενο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας τους στο συγκείμενο της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει στην περιοχή. Παρά τα ψηλά επίπεδα που διατηρούν οι τράπεζες, οι Moody’s σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση σε καταθέσεις ξένων που αυξάνουν το ρίσκο εκροής καταθέσεων σε περίπτωση που κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Τέταρτο, ο βαθμός στον οποίο η πίεση στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία. Αν και η απευθείας σύνδεση μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας είναι περιορισμένη, πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα των τραπεζών να δανειοδοτήσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Τέλος, θα εξεταστεί και η πιθανότητα στήριξης των τραπεζών από το κράτος, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |