Friday, May 13, 2011

Στάσιμη η οικονομία


Στάσιμη η οικονομία

Στάσιμη έμεινε η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία διαψεύδουν τις προσδοκίες για σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, δείχνοντας ότι βασικοί τομείς όπως οι κατασκευές, συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, το κυπριακό ΑΕΠ δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2010. Είναι το πρώτο τρίμηνο που η οικονομία παραμένει στάσιμη μετά από τέσσερα τρίμηνα συνεχούς μεγέθυνσης.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 1,7 % έναντι αύξησης 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τη Cystat, ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (κατασκευές, βιομηχανία) εξακολουθεί να παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημειώνουν οι τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των τραπεζών και των υπηρεσιών (Δημόσια διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία και λοιπές υπηρεσίες).

Βελτίωση στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και στην ΕΕ επίσης κατά 0,8%.

Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί σε τριμηνιαία βάση κατά 0,3% και στην ΕΕ κατά 0,2%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση καταγράφουν οι πλείστες χώρες πλην της Πορτογαλίας που συρρικνώθηκε κατά 0,7%. Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση ενώ συρρικνώθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2011 αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 και στην ΕΕ επίσης κατά 2,5%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |