Wednesday, May 25, 2011

Μ. Βρετανία: Ανάπτυξη 0,5% για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου


Μ. Βρετανία: Ανάπτυξη 0,5% για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν δύο ετών σημείωσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενισχύοντας τις ανησυχίες αναφορικά με την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Στη δεύτερη εκτίμησή της για τις επιδόσεις της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS) ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, μετά από συρρίκνωση 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Τα σημερινά στοιχεία εμφανίστηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ωστόσο η πτώση στις δαπάνες των νοικοκυριών ίσως προκαλέσουν επαγρύπνηση.

Η ONS ανέφερε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,6% στο πρώτο τρίμηνο – η μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν πτώση 0,3%.

Η πτώση των δαπανών των νοικοκυριών αναμένεται να μετριάσουν τις προσδοκίες ότι η Bank of England θα αυξήσει τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον.

Το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BOE, Paul Fisher δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τη δυναμική των καταναλωτικών δαπανών.

Η ανάλυση των σημερινών στοιχείων δείχνει ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ή οι επενδύσεις σε πάγια, υποχώρησαν 4,4% στο πρώτο τρίμηνο – που ήταν επίσης η μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1,0% στο πρώτο τρίμηνο μετά από αύξηση 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.




source: capital.gr

No comments:

Share |