Tuesday, March 22, 2011

"Άλμα" άνω του 4% ο Nikkei, ελπίδες στη Φουκουσίμα


"Άλμα" άνω του 4% ο Nikkei, ελπίδες στη Φουκουσίμα


Με θετικά πρόσημα κινούνται στο σύνολό τους τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τον ιαπωνικό Nikkei να επανέρχεται στις συναλλαγές με μία ακόμη εντυπωσιακή άνοδο άνω του 4%. Ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης στη Φουκουσίμα και αποτροπή του πυρηνικού εφιάλτη.

«Ο φόβος πλήρους πυρηνικής καταστροφής δεν έχει ακόμη επαληθευτεί και δείχνει όλο και πιο απίθανο να συμβεί», σχολιάζει στο Bloomberg ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital Investors στο Σύδνεϋ. «Οι επενδυτές νιώθουν λιγότερο αρνητικά και συνεπώς οι μετοχές δέχονται ώθηση. Μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό ωστόσο, στην περίπτωση που οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή οδηγήσουν σε νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου».

Στη Φουκουσίμα, νωρίς σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι και στον αντιδραστήρα 4 έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ωστόσο δεν έχει ακόμη αρχίσει η παροχή ρεύματος, ενώ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ραδιενέργεια στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο Daiichi.

Η Tepco εξάλλου ανακοίνωσε ότι οι ράβδοι καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν πληγεί, εκλύοντας πέντε είδη ραδιενεργών υλικών, μολύνοντας ακόμη και το θαλασσινό νερό κοντά στις εγκαταστάσεις, ενώ ο Naoto Kan δήλωσε χθες ότι πλέον βλέπει φως στο τούνελ.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέστρεψε στις επιχειρήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας σήμερα, διοχετεύοντας στην αγορά 2 τρισ. γεν (24,7 δισ. δολάρια) στις αγορές κεφαλαίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. Η κίνηση αυτή ανέβασε το συνολικό ποσό που η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε στην αγορά από την ημέρα του σεισμού, στα 40 τρισ. γεν, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την άνοδο των επιτοκίων.

Κατά 1% θα αναπτυχθεί η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας φέτος, ενώ οι ενέργειες ανοικοδόμησης από το σεισμό θα διευρύνουν την ανάπτυξη στο 4% το 2012, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι καταστροφές από το σεισμό του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου, εκτιμώνται στα 15 δισ. δολάρια ΝΖ (11 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ή στο 7,5% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης της οικονομίας της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ακόμη, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι που αναμένεται να διεξαχθεί στη διάρκεια του έτους και η ενίσχυση του εμπορίου, θα βοηθήσει στην εκτίναξη της ανάπτυξης.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,1% στις 132,88 μονάδες στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία, η αγορά επανήλθε στις συναλλαγές μετά τη χθεσινή αργία, με το δείκτη Nikkei να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 9.608,32 μονάδες, με κέρδη 4,36%. Ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,54%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,73%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει θετικά πρόσημα με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,26% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,39%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε 0,51%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 0,48%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,01%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,50%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 ενισχύθηκε 0,80%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 0,66%.



source: capital.gr

No comments:

Share |