Tuesday, March 22, 2011

Στα 104 δολάρια το αργό


Στα 104 δολάρια το αργό

Παρόλες τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για τις επιπτώσεις της ανόδου του αργού, σήμερα οι επενδυτές το έστειλαν ακόμη υψηλότερα, στη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η επέμβαση των δυνάμεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν έχει κατευνάσει το κλίμα, μετά και τις αναταραχές στην Υεμένη και τη Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού, τα οποία και έληξαν σήμερα έκλεισαν στα 104 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 1,6%. Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, τα οποία και θα πάρουν τη θέση των προηγούμενων στην προσοχή των επενδυτών, έκλεισαν στα 104,97 δολάρια με κέρδη 1,8%.

Η παραμονή των τιμών του πετρελαίου στα σημερινά υψηλά επίπεδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την «αφαίρεση» 0,5% από το ρυθμό ανάπτυξης, έως το 2012, των οικονομιών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών του διεθνούς οργανισμού.

Σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι «αν η άνοδος 25 δολαρίων στο βαρέλι, που καταγράφηκε μετά την εξέγερση στην Τυνησία, προκύψει να έχει διάρκεια, η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 0,75% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έως το 2012 και ο πληθωρισμός μπορεί να σημειώσει άνοδο 0,75%».

Στις τελευταίες του εκτιμήσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ των χωρών-μελών του, συνολικά, θα σημείωνε αύξηση 2,3% το 2011 και 2,8% το 2012.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οργανισμού, «με τα σημερινά χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού και με τις σημερινές εκτιμήσεις για τις πληθωριστικές τάσεις, η νομισματική πολιτική μπορεί να μην χρειαστεί να αντιδράσει στην πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου».

source: reporter.gr

No comments:

Share |