Friday, January 28, 2011

Moody΄s: Στενεύουν τα περιθώρια για την αξιολόγηση των ΗΠΑ


Moody΄s: Στενεύουν τα περιθώρια για την αξιολόγηση των ΗΠΑ


Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να θέσει αρνητικό outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa των ΗΠΑ -νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν- καθώς διευρύνεται το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, απηύθυνε ο οίκος Moody’s σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ότι η χρονική επέκταση των φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η πιθανότητα ότι το Κογκρέσο δεν θα συναινέσει σε μέτρα μείωσης των δαπανών και το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου ενισχύουν την αβεβαιότητα της Moody’s για την προθυμία και την ικανότητα των ΗΠΑ να μειώσουν το χρέος τους.

«Αν και δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή κάποια αλλαγή της αξιολόγησης των ΗΠΑ, το χρονικό περιθώριο για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων περιορίζεται και, η πιθανότητα να δοθεί αρνητικό outlook μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ενισχύεται» αναφέρει ο συντάκτης της ανακοίνωσης του οίκου, Steven Hess.

Το αμερικανικό χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά από τα επίπεδα των 4,34 τρισ. δολαρίων που βρισκόταν στα μέσα του 2007, λόγω των μέτρων διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ύφεση. Σήμερα το έλλειμμα των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο 8,8%, από 1% το 2007.

Σύμφωνα με τη Moody’s οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ταχύτερα αυξανόμενο λόγο χρέους προς έσοδα μεταξύ όλων των χωρών της κατηγορίας Aaa. Για τις ΗΠΑ βρίσκεται στο 426%, υπερδιπλάσιο από της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ην. Βασιλείου και υπερτετραπλάσιο αυτού της Αυστραλίας, της Σουηδίας και της Δανίας.



source: capital.gr

No comments:

Share |