Friday, January 28, 2011

ΗΠΑ: Άνοδος 3,2% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Άνοδος 3,2% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαίωσαν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί 2,6% το γ΄ τρίμηνο και κατά 1,7% το β΄ τρίμηνο, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2010 είχε σημειώσει άλμα 3,7%.

Η τελευταία άνοδος του ΑΕΠ διαμορφώνει την οικονομική δραστηριότητα στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2007 όταν η αμερικανική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσαν άλμα 4,4% το δ΄ τρίμηνο φτάνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την έναρξη του 2006.

Οι δαπάνες για διαρκή αγαθά όπως αυτοκίνητα και έπιπλα αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ οι δαπάνες για μη-διαρκή αγαθά όπως τρόφιμα και είδη ένδυσης αυξήθηκαν κατά 5,0%. Οι δαπάνες για υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη, αυξήθηκαν κατά 1,7%.

Η αμερικανική οικονομία ωφελήθηκε παράλληλα από το εμπορικό πλεόνασμα για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν 3,44 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE) που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε ετησιοποιημένη άνοδο 0,4% το δ΄ τρίμηνο, μετά από αύξηση 0,5% το γ΄ τρίμηνο.

Ο ευρύτερος δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 1,8% το δ΄ τρίμηνο έπειτα από άνοδο 0,8% το γ΄ τρίμηνο.



source: capital.gr

No comments:

Share |