Friday, January 28, 2011

Μισό τρις δολάρια στα εμπορεύματα- Ράλι 20% «βλέπει» η Goldman Sachs


Μισό τρις δολάρια στα εμπορεύματα- Ράλι 20% «βλέπει» η Goldman Sachs

Η δύναμη του ράλι της αγοράς εμπορευμάτων το 2010, όλα δείχνουν πως θα ανεβάσει ταχύτητα το 2011, οδηγώντας σε νεά ιστορικά ρεκόρ.

Σύμφωνα με την Barclays Capital, οι επενδύσεις στα εμπορεύματα αναμένεται να αγγίξουν τα 500 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς η «δύναμη» του πετρελαίου όπως και το ευρύ ράλι στην αγορά των commodities, φέρνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την συγκεκριμένη asset class σε επίπεδα που έχουμε να ξαναδούμε από το 2008.

Σύμφωνα με την Barclays, το κύμα ρευστότητας που χτυπά τώρα τα εμπορεύματα είναι πιο… απαιτητικό και πιο εκλεκτικό, από αυτό του 2008. Οι επενδυτές ψάχνουν όλο και περισσότερο τώρα για πιο έντονες επενδυτικές κινήσεις και δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν τη στρατηγική του «Buy and hold» που άφησε πολλούς να μετρούν τις ζημιές τους μετά το μεγάλο χτύπημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις της Barclays Capital δείχνουν πως εάν οι τιμές παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, οι συνολικές επενδύσεις στην αγορά των commodities στα τέλη του 2011 θα κινηθουν λίγο κάτω του μισού τρισεκατομμυρίου δολάρια. Εάν σημειωθεί ράλι, όπως άλλωστε εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, τότε το σύνολο αυτό θα εκτοξευθεί στα ουράνια.

Την ίδια στιγμή, σε νέο report της η Goldman Sachs σημειώνει πως το εντυπωσιακό ράλι των commodities απέχει πάρα πολύ από το να τελειώσει και εκτιμά ότι αναμένεται περαιτέρω δυναμική άνοδος της τάξης του 20%.

Οπως τονίζει, αν και τα εμπορεύματα, γενικότερα, έχουν σημειώσει εξαιρετική πορεία από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2010, αξιοσημείωτη ήταν η ισχυρή πορεία των περισσότερο κυκλικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, που ακολούθησαν το ράλι των αγροτικών εμπορευμάτων, ακόμη και όταν ο χρυσός «στραβοπάτησε» κάπως. Αυτή είναι και η πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2009 που ο χρυσός δεν αποτέλεσε τον ηγέτη των αποδόσεων στα εμπορεύματα, γεγονός που υπογραμμίζει την αλλαγή του επενδυτικού τοπίου τους τελευταίους μήνες, καθώς η αμερικάνικη οικονομική ανάκαμψη πατάει πλέον σε ένα πολύ πιο «γερό» έδαφος.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Goldman Sachs αναμένει μέχρι τα τέλη του έτους, τα εμπορεύματα και ειδικά τα κυκλικά, να σημειώσουν ράλι τη τάξης του 20% και «γυρίζει» τη στάση της σε οverweight από neutral.

source: reporter.gr

No comments:

Share |