Wednesday, January 26, 2011

Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο από τη Fed


Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο από τη Fed

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Federal Reserve, (FOMC), σύμφωνα με ανακοίνωση της. Πιο συγκεκριμένα, το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου διατηρείται στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%.

Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2011, όπως άλλωστε είχε δηλώσει στη σύνοδο του Νοεμβρίου. Η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται, αλλά παραμένουν τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Οι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί να προβούν σε προσλήψεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό και ο δομικός πληθωρισμός χαμηλός.

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά οι βιομηχανικές επενδύσεις συνεχίζουν να είναι αδύναμες. Οι δαπάνες των νοικοκυριών επιταχύνθηκαν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ακόμη πλήττονται από την υψηλή ανεργία, και την μικρή αύξηση των εισοδημάτων.

Αναφορικά με την αγορά ακινήτων οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφικτές, με την αγορά να παραμένει υπό πίεση.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Richard W. Fisher, Narayana Kocherlakota, Charles I. Plosser, Sarah Bloom Raskin, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen.

source: reporter.gr

No comments:

Share |