Wednesday, January 26, 2011

Νέα επιδείνωση οικονομικών προσδοκιών


Νέα επιδείνωση οικονομικών προσδοκιών

Νέα επιδείνωση σημείωσε τον Ιανουάριο του 2011 το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας μειώθηκε κατά 8,1 μονάδες τον Ιανουάριο στις 69,2 μονάδες από 77,3 μονάδες το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η υποχώρηση του δείκτη τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών που προήλθε από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και της τρέχουσας και αναμενόμενης ζήτησης.

Επιδείνωση παρατηρήθηκε επίσης στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στη μεταποίηση.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Υπηρεσίες

Στον τομέα των υπηρεσιών που έχει μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με τον περασμένο μήνα λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες. Αντίθετα, περισσότερες
επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών επιδεινώθηκε στο -4 από 4 το Δεκέμβριο.

Κατασκευές

Χειροτέρευση παρουσιάζει και το κλίμα στις κατασκευές λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Τον Ιανουάριο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ικανοποιημένες από τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητα τους, τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -52 από -44 το Δεκέμβριο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές. Επιπλέον, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση των αποθεμάτων τους. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Δεκέμβριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους επόμενους μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -29 από -22 το Δεκέμβριο.

Στη μεταποίηση παρά τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε ελαφρά σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -8 από -6.

Καταναλωτές

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με το Δεκέμβριο. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αξιολογούν δυσμενώς τόσο την καταλληλότητα της τρέχουσας χρονικής στιγμής για αποταμίευση, όσο και την πιθανότητα αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα παρέμεινε η εκτίμηση των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Περισσότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες. Τέλος, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλες αγορές.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων παρέμεινε στο -40 όσο ήταν και το Δεκέμβριο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |