Thursday, January 27, 2011

Ανοδικό τέμπο στις ασιατικές αγορές με "φόντο" τη Fed


Ανοδικό τέμπο στις ασιατικές αγορές με "φόντο" τη Fed


Ωθούμενα από τη δέσμευση της Fed να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά την Πέμπτη. Κέρδη άνω του 1% στην Κίνα, παρά τα νέα μέτρα για την αγορά κατοικίας. Η Fitch υποβάθμισε την Ταϊβάν.

«Αυτό που θέλει να πει η Fed είναι: σας στηρίζουμε», σημείωσε ο Mark Dow, manager της Pharo Management. «Υπάρχει στήριξη, δεν πρόκειται να υπάρξει ύφεση double-dip και συνεπώς αυτό δίνει εμπιστοσύνη στους λάτρεις του ρίσκου, τόσο στην αγορά όσο και στην οικονομία, για να επανέλθουν στην αγορά. Και αυτό το βλέπουμε να γίνεται».

Στην Κίνα η αγορά κινήθηκε ανοδικά ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με κέρδη άνω του 1%, αντιστρέφοντας απώλειες της τάξης του 1,2%, καθώς το ράλι των παραγωγών πρώτων υλών επισκίασε τους κυβερνητικούς περιορισμούς για τους κερδοσκόπους της αγοράς real estate.

Σε επίπεδο μάκρο, αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία το Δεκέμβριο, καθώς οι παραγγελίες προς την Κίνα αυξήθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ, ενισχύοντας την άποψη ότι η οικονομία σύντομα θα ανακάμψει. Οι παραγγελίες προς το εξωτερικό αυξήθηκαν 13% το Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το Νοέμβριο είχε καταγραφεί άνοδος 9,1%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 9,3%.

Εξάλλου, στην υποβάθμιση της ικανότητας της οικονομίας της Ταϊβάν να δανείζεται σε εγχώριο νόμισμα, προχώρησε η Fitch Ratings. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ταϊβάν κατά μία βαθμίδα, στο ΑΑ- από το ΑΑ, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και της χαμηλής δημοσιονομικής ανάπτυξης.

Διατήρησε ωστόσο την αξιολόγηση της ικανότητας της οικονομίας να δανείζεται σε ξένο νόμισμα, σε Α-, εξαιτίας των θετικών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και του κύρους της χώρας ως διεθνής πιστωτής, με αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα αντίστοιχα με το 91% του ΑΕΠ της το 2010.

Στη Ν. Ζηλανδία, στο 3% διατηρήθηκε το βασικό επιτόκιο της Νέας Ζηλανδίας, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να δηλώνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει εντός του στόχου που έχει θέσει η ίδια και οποιαδήποτε αύξηση του κόστους δανεισμού, θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύεται σε ποσοστό 0,6%, στις 139,03 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 76,76 μονάδες ή 0,74% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 10.478,66 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε 0,76%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,41%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, ο Shanghai Composite με κινείται με κέρδη 1,39%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 ενισχύεται σε ποσοστό 1,56%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,22%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κερδίζει 0,52%.

Ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε πτώση 0,11%, ενώ η αγορά της Αυστραλίας επανήλθε στις συναλλαγές μετά τη χθεσινή αργία, σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,04%..

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex υποχωρεί σε ποσοστό 0,59%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο 0,39%.



source: capital.gr

No comments:

Share |