Thursday, January 27, 2011

Bloomberg: Το 52% των επενδυτών εκτιμά πως η Κίνα είναι φούσκα


Bloomberg: Το 52% των επενδυτών εκτιμά πως η Κίνα είναι φούσκα


Για το τέλος της αμείλικτης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας προετοιμάζονται οι επενδυτές παγκοσμίως, καθώς το 45% αυτών αναμένουν μια κρίση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ένα επιπλέον ποσοστό 40% αναμένει ότι θα επέλθει κρίση στην Κίνα μετά από το 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg στους πελάτες της. Μόνο το 7% των ερωτηθέντων εμφανίστηκαν σίγουροι ότι η Κίνα θα γλιτώσει την κρίση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα βρίσκεται στο μέσον μιας κερδοσκοπικής φούσκας που δεν μπορεί να συντηρηθεί, δηλώνει ένας trader που συμμετείχε στο poll του Bloomberg.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο. Η συνολική αξία των εξαγωγών και των εισαγωγών της χώρας πέρυσι ανήλθε σε 3 τρισ. δολάρια, ενώ το 13% αυτού του εμπορίου, να αφορά σε συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κίνα είχε στην κατοχή της 896 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κινεζικής κυβέρνησης αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση μάλιστα τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε πως η χώρα έχει μια «ηχηρή βάση» για σταθερή και ταχεία ανάπτυξη το 2011, αφού σταθεροποιήσει την ανάκαμψή της.

Χθες εξάλλου στο Davos, ο Li Daokui, ακαδημαϊκός σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πως δεν αναμένει καμία «απότομη προσγείωση» και ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 9,5% φέτος.

Το 53% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η Κίνα είναι φούσκα, ενώ το 42% διαφωνεί. Οι περισσότερο ανήσυχοι είναι οι γείτονες της Κίνας, καθώς το 60% των Ασιατών πελατών του Bloomberg που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, κάνουν λόγο για φούσκα.



source: capital.gr

No comments:

Share |