Thursday, January 27, 2011

7 χρόνια πίσω οι κατασκευές


7 χρόνια πίσω οι κατασκευές

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας έπεσαν το 2010 οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου.

Την τελευταία διετία ο κλάδος παρουσιάζει έντονα σημάδια κάμψης που σύμφωνα με τους παράγοντες του τομέα αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Το τέλος της χρυσής εποχής των εξοχικών ακινήτων και η γενικότερη κάμψη που υπάρχει στα οικιστικά ακίνητα άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα πλέον στα στοιχεία, προβληματίζοντας τους επιχειρηματίες του κλάδου που βλέπουν νέο κύμα απολύσεων.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν την απότομη συρρίκνωση του κλάδου την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά παρουσίασαν μείωση 7,2% το 2010 στο 1,3 εκ. τόνους έναντι 1,4 εκ. το 2009.

Οι πωλήσεις, που αποτελούν σημαντική ένδειξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 και παρουσιάζουν απόκλιση 30% από το 2008, όταν είχαν εκτοξευθεί στο 1,9 εκ. τόνους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατασκευής Έτοιμου Σκυροδέματος, Νεοκλή Κυριάκου, η πτωτική πορεία του κλάδου συνεχίζεται.

«Οι προβλέψεις μας είναι ότι το 2011 τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι προς τα κάτω και αυτό δυστυχώς συνεπάγεται και νέες απολύσεις».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |