Monday, December 27, 2010

Η απόφαση της Κίνας ρίχνει τις ευρωαγορές


Η απόφαση της Κίνας ρίχνει τις ευρωαγορές

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα… φρενάρει απότομα το ράλι του Δεκεμβρίου. Παρ΄ όλα αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι οι χαμηλοί τζίροι θα συνεχιστούν λόγω της εορταστικής περιόδου, ενώ το Λονδίνο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Τετάρτη.

«Οι ημέρες των Χριστουγέννων πέρασαν και ίσως η πιο σημαντική είδηση ήρθε τα Χριστούγεννα από την Κίνα, η οποία αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου για να συγκρατήσει τον ταχύτερο πληθωρισμό σε διάστημα δύο ετών», σχολιάζουν αναλυτές της Close Brothers από τη Φρανκφούρτη, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αγορές θα καταγράψουν στο σύνολο του έτους διψήφια άνοδο.

Τη σημερινή πτώση "οδηγούν" οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς μία ημέρα πριν την αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα, η δημοτική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί στην κινεζική πρωτεύουσα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για πτώση των ταξινομήσεων κατά 50% το 2011. Στην Φρανκφούρτη η μετοχή της Daimler υποχωρεί 3,8%, της BMW κατά 4,4% και της Volkswagen κατά 4,6%.

Ωστόσο, αναλυτές επίσης σημειώνουν ότι οι συναλλαγές στην τρέχουσα εβδομάδα θα είναι σε χαμηλούς τόνους καθώς πολλοί θεσμικοί επενδυτές έχουν κλείσει βιβλία. Αυτό συνεπάγεται χαμηλούς τζίρους, όπως την περασμένη εβδομάδα, κάτι που εγείρει κινδύνους σημαντικών μεταβολών είτε ανοδικά, είτε πτωτικά.

Στο ταμπλό, ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,59% στις 279,77 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,60%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 1,45%.

Στο Λονδίνο και το Δουβλίνο οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,33%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -1,32%.

Απώλειες 1,28% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,60% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται πτωτικά κατά 0,34% και στην Πορτογαλία ο PSI χάνει 0,98%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -0,41% και τον Micex στο -0,64%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 0,73%.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση για έκτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Δεκέμβριο, οδηγώντας τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής στη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους, με το 2011 να «υπόσχεται» παρόμοιες πτώσεις καθώς η δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα τη δημοσιότητα.

Στοιχεία της Hometrack έδειξαν ότι οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο, ενώ σημείωσαν πτώση 1,6% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2009 όταν μειώθηκαν κατά 1,9%.



source: capital.gr

No comments:

Share |