Tuesday, November 2, 2010

MPB: Πώς σχολιάζουν την AMK, UBS, Deutsche Bank, Euroxx, KBW


MPB: Πώς σχολιάζουν την AMK, UBS, Deutsche Bank, Euroxx, KBW

Τα σχέδια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank απασχόλησαν σήμερα ελληνικές και ξένες χρηματιστηριακές. Οι Euroxx, UBS, Deutsche Bank, και KBW χαρακτηρίζουν στις εκθέσεις τους την κίνηση της τράπεζας, είτε θετική, είτε ουδέτερη, είτε διακιολογημένη.

Euroxx Securities

Υπό αναθεώρηση θέτει την τιμή-στόχο και τη σύσταση για την μετοχή της Marfin Popular Bank η Euroxx Securities σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία, με αφορμή την ανακοίνωση της τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, όλες οι ενέργειες που αφορούν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών υπό τις τρέχουσες δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, είναι ευπρόσδεκτες και υπό αυτή τη λογική, «είμαστε θετικοί στην προτεινόμενη αμκ της Marfin Popular Bank».

Επισημαίνει ότι η σχεδιαζόμενη αμκ των 488,6 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει μια επιπρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση που θα βοηθήσει το πιστωτικό ίδρυμα να ανταπεξέλθει στο επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙΙ και/ή να επωφεληθεί από οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση και από ευκαιρίες ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, η έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου μέχρι και 600 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει στην τράπεζα επιπρόσθετη χρηματοοικονομική ευελιξία.

Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η αμκ πιθανότατα δεν είναι πλήρως καλυμμένη από τους υπάρχοντες μετόχους και υπάρχει κίνδυνος ότι η έκδοση ίσως να μην καλυφθεί πλήρως, εξαιτίας του μεγάλου ποσού που έχει ήδη συγκεντρωθεί από την αγορά, από τις αμκ των Τράπεζας Κύπρου και Εθνικής Τράπεζας, και με την Πειραιώς να σχεδιάζει την αμκ των 800 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή.

Επιπρόσθετα, η αμκ καταλήγει σε ένα αξιοπρόσεχτο dilution, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές πιέσεις στην μετοχή μέχρι την ολοκλήρωση της αμκ και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, στο α΄ τρίμηνο του 2011.

UBS

Εξάλλου, η UBS σχολιάζει πως παραμένει «ουδέτερη» σχετικά με την κίνηση αυτή της Marfin Popular Bank. «Δεν υπάρχει πολύ χρώμα αυτή τη στιγμή, γενικώς μιλώντας, πρόκειται για μια κίνηση που θα προκαλέσει σημαντικό dilution, και η οποία πιστεύουμε ότι έχει στρατηγική σημασία».

Στόχος είναι να οχυρωθεί ο ισολογισμός της Marfin Popular Bank εν όψει των προκλήσεων στην Ελλάδα. Το επιπλέον κεφάλαιο εξάλλου θα παράσχει στην τράπεζα επιπρόσθετη ευελιξία σχετικά με την ενοποίηση στον κλάδο. Διατηρεί ακόμη την τιμή-στόχο των 1,8 ευρώ.

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank εξάλλου σε σημερινή της ανάλυση, τονίζει ότι η κίνηση αυτή της τράπεζας μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη με βάση την τρέχουσα τάση, το επίκεντρο των αρχών στα κεφάλαια και την έκθεση σε κρατικά ομόλογα.

Από την αμκ προβλέπει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, θα αυξηθεί στο 8,9%, ενώ μετά από την αμκ, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 9,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011. Διατηρεί τη σύσταση hold και την τιμή-στόχο των 1,90 ευρώ.

KBW

Για μικρότερη έκθεση της Marfin PB στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με άλλες τράπεζες κάνει λόγο η KBW σε έκθεση με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου.


Ο οίκος αναμένει ότι η δραστηριότητα στην Κύπρο θα παραμείνει ανθεκτική και διατηρεί σύσταση «market perform” για τη μετοχή της τράπεζας.

Όσον αφορά την ΑΜΚ, η KBW βλέπει dilution 30-32% στα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή του 2011-2012.


source: capital.gr

No comments:

Share |