Monday, November 8, 2010

"Σωσίβιο" από Lloyd’s για τον Ελληνικό Νηογνώμονα


"Σωσίβιο" από Lloyd’s για τον Ελληνικό Νηογνώμονα


Σαν... σωσίβια λέμβος ήρθε το ισχυρό όνομα του Lloyd’s Register για τον ελληνικό νηογνώμονα, δίνοντάς του την ευκαιρία να γλιτώσει το «ναυάγιο».

Μια συμφωνία που δουλεύτηκε πολύ από τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο, ώστε να μην αποτελέσει παρελθόν ο νηογνώμονας της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης παγκοσμίως. Έστω κι αν σε αυτόν είναι εγγεγραμμένο ένα πολύ μικρό κομμάτι από την συνολική δυναμικότητα της ελληνικής ποντοπόρου.

Η θυγατρική εταιρεία του Lloyd’s Register στην Ελλάδα, η Hellenic Lloyd’s S.A., ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας με τον ελληνικό νηογνώμονα με στόχο να βοηθήσει τον δεύτερο να αναπτύξει την ικανότητα διαχείρισης τόσο των επιβατηγών πλοίων που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες όσο και των μικρών σκαφών. Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η έμφαση στην εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία, με στόχο την αναβάθμιση της ασφάλειας, της ποιότητας των υποδομών και των περιβαλλοντικών κριτηρίων στον κρίσιμο για την ελληνική οικονομία τομέα της ναυτιλίας.

Επίσης, η Hellenic Lloyd’s θα συνδράμει τον ελληνικό νηογνώμονα στην ενδυνάμωση της τεχνικής υποστήριξης όπου παρέχεται στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όλα αυτά προκειμένου ο ελληνικός νηογνώμονας (Ε.Ν.) να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ και οι παγκόσμιοι ναυτιλιακοί κανονισμοί, η απουσία των οποίων τον έχουν φέρει μια ανάσα πριν την κατάργηση. Εξάλλου, η απόφαση της αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού νηογνώμονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι δεν έπεσε «κεραυνός εν αιθρία» για όσους στον Πειραιά και όχι μόνο γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Ο Lloyd’s Register δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1919 και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, κ. Richard Sadler «αυτή η συνεργασία είναι σε απάντηση στο κάλεσμα για βοήθεια που δεχτήκαμε από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για την αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας σε αυτό τον κρίσιμο τομέα».

Ο κ. Γιώργος Βερνίκος, αντιπρόεδρος του ελληνικού νηογνώμονα σημείωσε από την πλευρά του ότι από την συμφωνία αυτή, στόχος είναι να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες απαιτήσεις και πιέσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Εξάμηνη «παράταση ζωής»

Ο χρόνος πιέζει τον ελληνικό νηογνώμονα για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό εκ βάθρων, αφού κατάφερε να πάρει μια μικρή «παράταση ζωής».
Έτσι, όσα πιστοποιητικά πλοίων έληγαν στις 28 Φεβρουαρίου 2011 πήραν εξάμηνη παράταση, ενώ ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης υπέγραψε πρόσφατακαι την εγκύκλιο με την οποία χορηγούνται Πρωτόκολλα Γενικής Επιθεώρησης (πιστοποιητικά) στα 28 πλοία που λειτουργούσαν με προσωρινά πιστοποιητικά και τα οποία έληγαν στις 31 Οκτωβρίου.

Στο διάστημα αυτό ο Ε.Ν. θα πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την χορήγηση των πιστοποιητικών, μια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Η Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την άρση αναγνώρισης του ελληνικού νηογνώμονα.

Σήμερα ο Ε.Ν. εξυπηρετεί 2.100 πλοία και 4.000 σκάφη διαφόρων τύπων, από τα οποία τα 650 είναι αλιευτικά. Στο πλαίσιο αυτό ο Ε.Ν. ανακοίνωσε πως εκπλήρωσε όλους τους όρους βελτίωσης που είχαν τεθεί (συνολικά 15) με την κοινοτική Απόφαση 2009/354/EC που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του είχε θέσει για την περιορισμένη αναγνώρισή του για 17 μήνες που έληξε στις 30/8/2010.

Αυτό που θέλει πλέον να επιτύχει ο Ε.Ν. είναι η αναγνώριση του ελληνικού νηογνώμονα με το νέο κανονισμό 391/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ΕΝ από τηνπλευρά του υποστηρίζει ότι από τους 36 όρους για τους οποίους επιθεωρήθηκε, σε 6 υπάρχουν μη συμμορφώσεις, ενώ οι υπόλοιποι 30 καλύπτονται ικανοποιητικά. Επισημαίνεται επίσης ότι οι 6 παρατηρήσεις, δεν αφορούν άμεσα την ασφάλεια, αλλά κυρίως είναι παρατηρήσεις τήρησης των διαδικασιών.

Ο ελληνικός νηογνώμων, εκτός των πιστοποιήσεων πλοίων εκ μέρους της ελληνικής σημαίας, δραστηριοποιείται και στους εξής τομείς, για τους οποίους δεν απαιτείται αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιστοποίηση πλοίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιστοποίηση Προϊόντων Βιομηχανίας, Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας ISO κλπ.



source: capital.gr

No comments:

Share |