Monday, November 8, 2010

Τράπεζες: Νο.1 ανησυχία τα ομόλογα


Τράπεζες: Νο.1 ανησυχία τα ομόλογα


Στη μείωση του ρίσκου από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διαθέτουν, και που ανέρχονται σε περίπου 43 δισ. ευρώ, επικεντρώνονται οι τράπεζες, ενεργώντας προληπτικά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων είναι το κύριο θέμα στον προβληματισμό των τραπεζιτών, οι οποίοι έχουν θέσει σε προτεραιότητα την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έτσι ώστε, ακόμα και στο ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης, να διασφαλίζουν ότι θα μπορέσουν να απορροφηθούν κραδασμοί από μείωση της αξίας των ομολόγων (haircut) ακόμη και κατά 30%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώνουν οι τράπεζες βρίσκονται σε συνάρτηση με το ύψος και τη διάρκεια των χαρτοφυλακίων τους ελληνικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος από ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους είναι ουσιαστικά ο μοναδικός αυτή τη στιγμή για τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς πλέον οι τράπεζες έχουν μεταφέρει στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη τουλάχιστον το 75% των ομολόγων τους και άρα δεν τις απασχολεί η μείωση της καθαρής θέσης ή της κερδοφορίας τους εξαιτίας μείωσης των τιμών των ομολόγων.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων κρατούν σε εγρήγορση και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν αναμένεται να δώσει εύκολα το «πράσινο φως» στις τράπεζες για την επιστροφή των κεφαλαίων που είχαν αντλήσει από τον πυλώνα κεφαλαιακής ενίσχυσης του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ.

Η πρώτη αίτηση εξόδου από τα κεφάλαια του Δημοσίου θα κατατεθεί στο ΥΠΟΙΚ στις 27 Νοεμβρίου από την Εθνική Τράπεζα και, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο οικονομικό περιβάλλον, η ΤτΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά για την επιστροφή των 350 εκατ. ευρώ και την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών.

Σημειώνεται ότι, έχοντας αντλήσει πρόσφατα 1,8 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και μετατρέψιμου ομολογιακού και, με επικείμενη την άντληση επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 20% της Finansbank, η Εθνική θα αυξήσει την καθαρή της θέση σε επίπεδα άνω των 10,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο βασικός δείκτης κυρίων κεφαλαίων (Core Tier 1) της τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 13,4% και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 14,6%. Η αποπληρωμή των κεφαλαίων του Δημοσίου θα έχει επίπτωση 50 μονάδες βάσης στο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 14,1%.

Αντίθετα από την Εθνική, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται να θέσει ως προτεραιότητα της αύξησης κεφαλαίου, που θα διενεργήσει τον Ιανουάριο, την επιστροφή των 370 εκατ. ευρώ που έχει λάβει ως ενίσχυση από το Δημόσιο. Με το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 1,05 δισ. ευρώ, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας θα ενισχυθούν κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθούν ο μεν δείκτης Εquity Τier Ι σε 9,5%, o δε δείκτης Τier Ι σε 10,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,6%.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Δημοσίου, ύψους 8,6 δισ. ευρώ και η Εθνική 20,1 δισ. ευρώ.

Σε πλεονεκτικότερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου ομολόγων βρίσκεται η Alpha Bank με κρατικά ομόλογα 4,6 δισ. ευρώ και συνολικά ίδια κεφάλαια 5,18 δισ. ευρώ. Η τράπεζα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης 11,4%. Ωστόσο, εφόσον η τράπεζα θελήσει να αποπληρώσει τα 970 εκατ. ευρώ της στήριξης του Δημοσίου, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2011.

Όσο για τη Eurobank, με τη διάθεση ποσοστού της Polbank που μπορεί να κινηθεί στο 50%-75%, αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ και είναι σε θέση να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 950 εκατ. ευρώ του «πακέτου» στήριξης. Η καθαρή θέση της τράπεζας στα τέλη του α’ εξαμήνου 2010 ανερχόταν σε 4 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού Δημοσίου της τράπεζας ανερχόταν σε 8 δισ. ευρώ (από αυτά, 4,7 δισ. ευρώ λήγουν τη διετία 2011 – 2012).



source: capital.gr

No comments:

Share |