Monday, November 22, 2010

ΗΠΑ: Συγκρατημένη ανάπτυξη το 2011 λόγω μειωμένων προσλήψεων


ΗΠΑ: Συγκρατημένη ανάπτυξη το 2011 λόγω μειωμένων προσλήψεων

Η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα καταφέρει να ενισχυθεί το 2011, καθώς οι εταιρείας περιορίζουν τις προσλήψεις και οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα αυξηθεί 2,6% το επόμενο έτος, μετά από αύξηση 2,7% το τρέχον, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 51 οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της National Association for Business Economics, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 21ης Οκτωβρίου και 4ης Νοεμβρίου.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μετριοπαθής», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ομίλου, Richard Wobbekind. Ο ίδιος συμπλήρωσε: "Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τα υψηλά επίπεδα του ομοσπονδιακού χρέους, τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα ανεργίας, τις αυξανόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρήσεων καθώς και τις αυξανόμενες τιμές προϊόντων».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, η μειούμενη ανάγκη για ανανέωση αποθεμάτων, η εξανέμιση των κυβερνητικών κινήτρων και η ώθηση των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα χρέη τους πρόκειται να συγκρατήσουν την ανάπτυξη.

Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόκειται να αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά μικρότερο αριθμό σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.

Η απασχόληση το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 136.000 θέσεις μηνιαίως, υποχωρώντας από τις 153.000 που είχαν υπολογιστεί τον Οκτώβριο.

Η ανεργία θα αναρριχηθεί στο 9,4% ή και υψηλότερα στα μέσα του 2011, πριν υποχωρήσει στο 9,2% στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, θα αυξηθούν 1,7% το 2010 και 2,4% το 2011, έναντι εκτιμήσεων για 1,5% αύξηση το τρέχον έτος και 2,3% το επόμενο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό το 2011, οι οικονομολόγοι τον τοποθετούν κάτω από τα εκτιμώμενα από την Federal Rserve επίπεδα. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αύξηση 1,3% του πληθωρισμού τον επόμενο χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένου τροφίμων και ενέργειας, αντί των εκτιμήσεων της Fed για πληθωρισμό 1,7% το 2011.



source: capital.gr

No comments:

Share |