Monday, November 22, 2010

Γερμανία: Σε επίπεδο ρεκόρ θα φτάσει το έλλειμμα του 2010


Γερμανία: Σε επίπεδο ρεκόρ θα φτάσει το έλλειμμα του 2010


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)-- Τα γερμανικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής υπήρξαν έως τώρα χρήσιμα και επιτυχημένα, ωστόσο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας φέτος θα είναι το πιο υψηλό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και τη μηνιαία έκθεσή του.

«Στο μακροπρόθεσμο διάστημα μόνο μια μείωση του ποσοστού του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Hans Bernhard Beus.

Ένα έλλειμμα της τάξης των 50 δισ. ευρώ είναι πιθανό για το 2010, αλλά θα αγγίξει επίπεδα υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό των 40 δισ. ευρώ το 1996, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ανέφερε πως το έλλειμμα αυτού του έτους θα είναι «κάπως λιγότερο» από 50 δισ. ευρώ. Η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα πως το έλλειμμα του επόμενου έτους θα ανέλθει στα 48,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, το συμβούλιο των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης ανέφερε πως το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2011, από το 3,7% που υπολογίζεται για το 2010.

Αυτό θα σηματοδοτήσει τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% -το ανώτερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το 2011, πολύ νωρίτερα του 2013, που είχε αρχικά υπολογίσει η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα φορολογικά έσοδα της χώρας σε αυτό το έτος θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2010, ενώ θα ενισχυθούν περαιτέρω τόσο τον επόμενο χρόνο όσο και το 2012.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Beus, αυτό αποτελεί απλά μια ανάκαμψη από την τελευταία μεγάλη κάμψη των εσόδων. «Ακόμα και το 2012, δεν θα επιτευχθεί το επίπεδο του 2008», συμπλήρωσε.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα έσοδα από φόρους τον Οκτώβριο ήταν αυξημένα κατά 3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι στα 33,88 δισ. ευρώ. Στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, τα φορολογικά έσοδα ήταν σταθερά από πέρυσι στα 385,6 δισ. ευρώ. Τέλος, αναφέρεται πως το υπουργείο πλέον, εκτιμά ότι τα έσοδα από φόρους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα σε ολόκληρο το 2010, στα 484,9 δισ. ευρώ.




source: capital.gr

No comments:

Share |