Wednesday, November 24, 2010

Βρετανία: Στο 0,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο


Βρετανία: Στο 0,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Αμετάβλητα διατήρησε τα στοιχεία για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στη δεύτερη εκτίμηση για την απόδοση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο η στατιστική υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,8% και σε ετήσια στο 2,8% επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία, γεγονός που αναμενόταν και από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Επίσης δεν υπήρξε αναθεώρηση των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο.

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3% και οι κρατικές 0,4%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίο αυξήθηκαν 0,6% με το επίπεδο των αποθεμάτων να αυξάνεται κατά 0,5 δισ. λίρες.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου οφείλεται στην ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου και κυρίως στην υποχώρηση της ρυθμού αύξησης των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, το εξωτερικό εμπόριο αντιστοιχούσε στο 0,4% από το 0,8% της συνολικής επέκτασης της βρετανικής οικονομίας, συνεισφορά η οποία είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,2% το τρίτο τρίμηνο ενώ οι εισαγωγές μόλις 0,7%.

Η κυβέρνηση είχε δεχτεί με ευχαρίστηση τα προκαταρκτικά στοιχεία σημειώνοντας πως η ανάπτυξη έχει εγκαθιδρυθεί παρά τις αναμενόμενες περικοπές και τις αυξήσεις φόρων στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η ONS αναφέρει πως οι επιχειρηματικές επενδύσεις ανήλθαν σε 29,2 δισ. λίρες σημειώνοντας πτώση 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

source: capital.gr

No comments:

Share |