Thursday, October 21, 2010

Wind: Τα σχέδια των Αμερικανών για την επόμενη μέρα


Wind: Τα σχέδια των Αμερικανών για την επόμενη μέρα


Την διαβεβαίωση ότι οι νέοι μέτοχοι της Wind βλέπουν την επένδυσή τους στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα και επιθυμούν η εταιρεία να μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης έχει η διοίκηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό προκύπτει από τις πρώτες εκτεταμένες επαφές των εκπροσώπων των 6 αμερικανικών private equity funds με την διοικητική ομάδα της Wind, όπως ανέφεραν στο Capital.gr καλά πληροφορημένες πηγές.

Η διοικητική ομάδα της Wind υπό τον Νάσο Ζαρκαλή φέρεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» να προχωρήσει κανονικά στην εκτέλεση του business plan που είχε καταρτιστεί στις αρχές του έτους, το οποίο προέβλεπε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2012.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως οι πρώτες κατευθύνσεις που έδωσαν οι ομολογιούχοι είναι «επενδύσεις αλλά και απόλυτος έλεγχος του κόστους», χωρίς το δεύτερο να συνεπάγεται μείωση του προσωπικού της Wind. Και μάλιστα, βλέπουν την επένδυσή τους στην χώρα μας σε ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας ή και περισσότερο.

Οι Mount Kellett Capital Management (UK) LLP, Taconic Capital Advisers UK LLP, Providence Equity Capital Markets LLC, Anchorage Capital Group LLC, Angelo Gordon & Co και Eton Park International LLP αποτελούν ουσιαστικά distress funds, τα οποία όπως σχολίασαν αρμόδια στελέχη της Wind «λειτουργούν με ξεκάθαρους κανόνες και διαδικασίες, αλλά και διαφάνεια», για να συμπληρώσουν πως «η διοίκηση ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία των Αμερικανών γι’ αυτό και έχει την υποστήριξη τους».

Μαζί, αυτά τα έξι group, όπως έγινε γνωστό, αποτελούν την επιτροπή ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης (SSN Ad-Hoc Committee). Οι θεσμικοί αυτοί επενδυτές είναι ανεξάρτητοι, διεθνείς και μακροπρόθεσμοι με περισσότερα από €58 δισ. κεφαλαίων υπό τη διαχείριση τους.

Στελέχη της αγοράς χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή εξαιρετικά θετική για την εταιρεία, καθώς στην μετά Σαουίρις εποχή, μηδενίζεται ο δανεισμός της και επιπρόσθετα αποκτά σημαντική ρευστότητα, η οποία υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Στο πρακτικό κομμάτι, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα έχουν περαιωθεί μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου – με πιθανότερη ημερομηνία μέχρις τις 20/12/2010.

Στο διάστημα αυτό, οι ομολογιούχοι θα έχουν συστήσει μια μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς, αφού θα πρέπει μεταξύ τους να έχουν μια κοινή εταιρική υπόσταση.

Επίσης, θα συσταθεί νέο διοικητικό συμβούλιο με «ουσιαστικά αρμοδιότητες», όπως αναφέρθηκε σχετικά, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα απαρτίζεται από δύο ξένους, εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός και από Έλληνες επιχειρηματίες.

Οι έξι βασικοί μέτοχοι της Wind, όπως σχολίαζαν αρμόδια στελέχη της εταιρείας, διαβλέπουν πως από το 2012-2013 η εταιρεία θα είναι σε θέση να ανακτήσει μέρος των οικονομικών αποτελεσμάτων της που απωλέσθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση του χρέους, αφού ουσιαστικά γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με μηδενικό δανεισμό.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν, εφόσον η κατάσταση στην αγορά διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και η εταιρεία δεν επιβαρυνθεί με νέο δανεισμό, να παρουσιάσει καθαρή κερδοφορία ακόμη και από την χρήση του 2012.

Η διοίκηση της Wind φέρεται να εξετάζει και την πιθανότητα του rebranding της εταιρείας, εφόσον δεν επιτευχθεί μια συμφέρουσα οικονομική συμφωνία για τα δικαιώματα χρήσης του τίτλου με τον Ναγκίμπ Σαουίρις, τον μελλοντικά πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος «ελέγχει» το σήμα Wind, αν και όπως σχολίαζαν αρμόδια στελέχη «η αγορά όλο αυτό το διάστημα ανταποκρίθηκε θετικά και οι πελάτες επέδειξαν αφοσίωση στο όνομα της εταιρείας».

source: capital.gr

No comments:

Share |