Thursday, October 21, 2010

Βρετανία: Πτώση των πωλήσεων λιανικής το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Πτώση των πωλήσεων λιανικής το Σεπτέμβριο


Λονδίνο (Dow Jones) – Απροσδόκητη πτώση εμφάνισε ο τζίρος των πωλήσεων λιανικής στη Βρετανία το Σεπτέμβριο, όπως απέδειξαν τα επίσημα στοιχεία, καθώς οι λεπτομέρειες του προγράμματος αυστηρής λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση, επισκίασε το μακροπρόθεσμο outlook για την καταναλωτική ζήτηση.

Οι όγκοι των πωλήσεων λιανικής υποχώρησαν 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο και ήταν 0,5% υψηλότερα από ό,τι το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Τον Αύγουστο, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,7% (αναθεωρημένη μέτρηση) σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones Newswires την προηγούμενη εβδομάδα.

Την τελευταία φορά που οι όγκοι υποχώρησαν για δύο συνεχόμενους μήνες ήταν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το Γραφείο.

Η μέτρια αύξηση των πωλήσεων, οφείλεται κυρίως στην μηνιαία αύξηση κατά 0,7% στις πωλήσεις σε άλλα καταστήματα, κατά κύριο λόγο σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με ρολόγια, κοσμήματα και αθλητικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε το Γραφείο.

Οι πωλήσεις σε καταστήματα ειδών νοικοκυριού αυξήθηκαν 0,2%. Οι αυξήσεις αυτές εξισορροπήθηκαν εν μέρει από την πτώση 0,8% στο τζίρο των πωλήσεων ειδών ρουχισμού και υπόδησης. Οι όγκοι λιανικής πλην καταστημάτων, οι οποίοι περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες, υποχώρησαν 0,5%.

Η μακροπρόθεσμη προοπτική για τις πωλήσεις λιανικής, επισκιάστηκε την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών George Osborne επιβεβαίωσε ότι το πλάνο δημοσιονομικής ενοποίησης ύψους 113 δισ. στερλίνων, θα οδηγήσει σε περικοπές 490.000 θέσεων στο δημόσιο μέχρι το 2015.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το φιλόδοξο σχέδιο περικοπής του ελλείμματος του προϋπολογισμού των 155 δισ. στερλίνων, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομική ανάκαμψη και τη θέτει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμάχη σχετικά με το εάν οι οικονομίες χρειάζονται λιτότητα ή στήριξη.



source: capital.gr

No comments:

Share |