Tuesday, October 26, 2010

Η Ρωσία η πιο διεφθαρμένη χώρα του G20, η Ελλάδα της Ε.Ε.


Η Ρωσία η πιο διεφθαρμένη χώρα του G20, η Ελλάδα της Ε.Ε.

Η Ρωσία είναι η πιο διεφθαρμένη από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2010, υποχωρώντας στην 154η θέση επί συνόλου 178 χωρών, ενώ πλέον έχει την «τιμή» να βρίσκεται δίπλα σε χώρες όπως το Τατζικιστάν και η Κένυα.

Η κατάταξη της Ρωσίας την καθιστά την πιο διεφθαρμένη μεταξύ των χωρών του G20, με την επόμενη πιο διεφθαρμένη χώρα, την Ινδονησία να βρίσκεται στην 111η θέση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οργανισμός που εδρεύει στο Βερολίνο.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Medvedev δεσμεύτηκε να πατάξει τη διαφθορά όταν ανέλαβε την εξουσία το 2008, σε δημοσκόπηση του Ιουλίου οι Ρώσοι θεωρούν ως μεγαλύτερη αποτυχία την ανικανότητα του πρώην προέδρου και νυν πρωθυπουργού Vladimir Putin να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της διαφθοράς στα 10 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία.

Οι υποθέσεις δωροδοκίας στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν στις 5.708 από 5.633 στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Yury Chaika στις 13 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι ο διπλασιασμός των αξιωματούχων που αθωώνονται από κατηγορίες διαφθοράς δείχνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να έχουν ισχυρό κατηγορητήριο.

Για την ιστορία, την πρώτη θέση του δείκτη μοιράζονται τρεις χώρες που θεωρούνται οι πιο «καθαρές». Πρόκειται για τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη ενώ ακολουθούν οι Φινλανδία και Σουηδία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ελβετία και η Νορβηγία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση, στην ίδια κατάταξη με χώρες όπως η Κίνα, η Κολομβία, το Περού, η Σερβία και η Ταϊλάνδη. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκεται η Σομαλία και ακολουθούν Αφγανιστάν και Μυανμάρ.



source: capital.gr

No comments:

Share |