Tuesday, October 19, 2010

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος νέας ασιατικής κρίσης


Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος νέας ασιατικής κρίσης


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέας χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ασία, όπως συνέβη κατά τη δεκαετία του 1990, έκρουσε η Παγκόσμια Τράπεζα, επιρρίπτοντας όμως, εμμέσως πλην σαφώς, μέρος των ευθυνών στην Ουάσιγκτον.

«Παρατηρούμε μία προσπάθεια στα αναπτυσσόμενα κράτη της ανατολικής Ασίας να διαχειριστούν την τεράστια ρευστότητα που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Vikram Nehru, επικεφαλής ανάλυσης για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, οι αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζικές εισροές κεφαλαίων οι οποίες αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις ως συνέπεια της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση των ασιατικών νομισμάτων σε επίπεδα επικίνδυνα για το εμπορικό τους ισοζύγιο, την οικονομική τους ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Ήδη, πολλοί κάνουν λόγο για τον πόλεμο ισοτιμιών και πολλά από αυτά τα κράτη μάχονται είτε με μεμονωμένες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, όπως κάνει η Ιαπωνία, είτε με περιορισμούς στην εισροή κεφαλαίων και δασμούς, όπως η Ταϊλάνδη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι μαζικές εισροές κεφαλαίων προς την αναπτυσσόμενη Ασία μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες φούσκας, πληθωρισμού και στη συνέχεια χρηματοοικονομική κρίση. Οι έλεγχοι στη ροή των κεφαλαίων δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί, υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ παράλληλα οι μεμονωμένες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος έχουν περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, πάντως, κ. Timothy Geithner, δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ διατηρούν την εμπιστοσύνη τους "στο ισχυρό δολάριο" και πως "δεν θα ενθαρρυνθεί" υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συζητά το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, για να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, είναι η βασική αιτία για την υποχώρηση του δολαρίου κατά 7% από τις 27 Αυγούστου, όταν ο κ. Bernanke (Fed) έκανε για πρώτη φορά λόγο για ενδεχόμενη ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βασικό θέμα του πρακτορείου Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "για τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, κ. Timothy Geithner, το αδύναμο δολάριο μπορεί πλέον να είναι προς το εθνικό συμφέρον".

source: euro2day.gr

No comments:

Share |