Thursday, September 9, 2010

OPEC: Διατηρεί τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση το 2010


OPEC: Διατηρεί τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση το 2010


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) διατήρησε αμετάβλητες σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου προειδοποιώντας ωστόσο για εξασθένιση της ζήτησης εν μέσω των εκτιμήσεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης των βιομηχανικών κρατών.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC αναφέρει πως η επέκταση της ημερήσιας ζήτησης το 2010 θα παραμείνει στα 1 εκατ. βαρέλια, ενώ υιοθέτησε τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ πως η επιβράδυνση θα είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Ο OPEC στην έκθεσή του σημειώνει πως η “παρούσα οικονομική κατάσταση στις πιο αναπτυγμένες χώρες είναι αποθαρρυντική”.

“Το γεγονός πως ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέα μέτρα ενίσχυσης θα πιέσει ενδεχομένως τις οικονομίες τους το δεύτερο εξάμηνο, οδηγώντας σε χαμηλότερη ζήτηση σε σχέση με το πρώτο.”

O OPEC σημείωσε πως η ζήτηση στη δυτική Ευρώπη θα υποχωρήσει κατά 260.00 ημερησίως το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και κατά 150.000 το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, ο οργανισμός αύξησε τις εκτιμήσεις του για τη παγκόσμια ζήτηση κατά 10.000 βαρέλια ημερησίως στα 85,51 εκατ. βαρέλια, αφού όμως αντέστρεψε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του πρώτου εξαμήνου.

Ο OPEC, του οποίου τα μέλη αντλούν περίπου το 40% του αργού που καταναλώνεται ημερησίως, τείνει να έχει πιο απαισιόδοξη άποψη σε σχέση με την International Energy Agency του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται πως σε έκθεση του που εκδόθηκε σήμερα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου οδηγώντας ενδεχομένως σε νέα πακέτα στήριξης και καθυστερήσεις στα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής.


source: capital.gr

No comments:

Share |