Thursday, September 9, 2010

Νέα πτώση των ΗΠΑ στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών


Νέα πτώση των ΗΠΑ στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών παγκοσμίως υποχώρησε η αμερικανική, υπό το βάρος του δημοσιονομικού ελλείμματος-ρεκόρ, ενώ την πρωτιά διατήρησε η Ελβετία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν προηγουμένως στη δεύτερη θέση, έχοντας χάσει ένα χρόνο νωρίτερα την πρώτη θέση για πρώτη φορά από το 2004, όταν ο Οργανισμός -που εδρεύει στη Γενεύη- ξεκίνησε την καταγραφή των στοιχείων.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 1 τρισ. δολάρια αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα πρόσωπα των πολιτικών είναι από τις σημαντικότερες αδυναμίες της αμερικανικής οικονομίας.

«Ένας αριθμός κλιμακούμενων αδυναμιών έριξαν τις ΗΠΑ στην κατάταξη τα τελευταία δύο χρόνια», όπως δείχνουν τα στοιχεία από 139 κράτη. «Η απουσία μακροοικονομικής σταθερότητας συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη αδυναμία της χώρας».

Η Ελβετία, πατρίδα μεγάλων εταιρειών, όπως οι Novartis και Nestle, αμείφθηκε για την καινοτομία της και την επιχειρηματική της κουλτούρα. Η Σουηδία αναρριχήθηκε δύο θέσεις, ξεπερνώντας τη Σιγκαπούρη, για να καταλάβει τη δεύτερη θέση και έλαβε τα εύσημα για το σύστημα μεταφορών αλλά και τα υψηλά επίπεδα ηθικής συμπεριφοράς. Η Σιγκαπούρη κέρδισε πόντους για την έλλειψη διαφθοράς και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία και ο Καναδάς. Στις υπόλοιπες οικονομίες που ανήκουν στις G7, η βρετανική και η γαλλική ανέβηκαν μία θέση στις 12η και 15η αντίστοιχα, ενώ η ιταλική παρέμεινε 48η.

source: capital.gr

No comments:

Share |