Friday, September 17, 2010

Η κίνηση της Ιαπωνίας "ταράζει τα νερά" της αγοράς συναλλάγματος


Η κίνηση της Ιαπωνίας "ταράζει τα νερά" της αγοράς συναλλάγματος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έντονης κριτικής από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις καθώς αψήφησε τον διεθνή άγραφο κανόνα με την μεγάλης έκτασης παρέμβασή της για την αποδυνάμωση του γεν την Τετάρτη.

Το γκρουπ των επτά πλουσιότερων οικονομιών, του οποίου η Ιαπωνία είναι μέλος, έχει σε γενικές γραμμές συμφωνήσει τα τελευταία χρόνια ότι η άμεση παρέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον περιορισμό μίας τρομακτικά απότομης ανόδου του νομίσματος, ειδικότερα αν προέρχεται από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Η πρόσφατη άνοδος του γεν δεν συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία.

Αυτό σημαίνει ότι αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίσει να πουλάει γεν εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, είναι πιθανό Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλοι να αρχίσουν να ασκούν προσεχτικά διατυπωμένη κριτική για την ιαπωνική κίνηση, «παγώνοντας» περισσότερο τις ήδη τεταμένες διεθνείς σχέσεις στην αγορά συναλλάγματος.

«Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αντέξει να καθορίζει την πορεία του γεν για λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει η κριτική, ιδιαίτερα δεδομένων των αυξημένων εντάσεων που έχουν προκύψει στο μέτωπο της συναλλαγματικής πολιτικής τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε ο Simon Derrick, αναλυτής συναλλάγματος της The Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

Η έκταση της παρέμβασης της Τετάρτης προκάλεσε έκπληξη στους περισσότερους αναλυτές της αγοράς. Χρηματιστές εκτιμούν ότι η παρέμβαση στο νόμισμα αφορά πωλήσεις της τάξης των 1 τρισ. γεν (12 δισ. δολάρια), καθιστώντας την εν λόγω κίνηση μία από τις μεγαλύτερες επιδείξεις αγοράς δολαρίων των αρχών στην ιστορία. Η έκταση της διολίσθησης του γεν ήταν επίσης ασυνήθιστα μεγάλη, με το δολάριο να ωθείται έως και 3% υψηλότερα και να κορυφωθεί στα 85,72 γεν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ξεκάθαρα δείξει ότι επίκεινται και άλλες κινήσεις πώλησης του γεν.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι η παρέμβαση, ακόμη και αυτής της έκτασης, θα αποφύγει τη διεθνή κριτική, ιδιαίτερα δεδομένης της αδιάκοπης ανόδου του γεν τους τελευταίους μήνες – μία τροχιά που οδήγησε το ιαπωνικό νόμισμα σε διαδοχικά υψηλά 15 ετών έναντι του δολαρίου.

Με την ιαπωνική οικονομία να δείχνει ταραγμένη και τις εξαγωγές να είναι σημαντικές για την επιβίωσή της, η παρέμβαση μοιάζει για πολλούς ως η μοναδική επιλογή του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και παρά τη συνεχή πίεση προς την Κίνα να αφήσει το γουάν να κινηθεί ανοδικά και πτωτικά ανάλογα με τις δυνάμεις της αγοράς.

«Οι θέσεις αγοράς του γεν είχαν γίνει μονόδρομος», σχολίασε ο Paul Robson, αναλυτής συναλλάγματος της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. Επιπλέον, το νόμισμα έχει σπάσει τους δεσμούς με τις δυνάμεις που καθορίζουν συνήθως την πορεία του, όπως το χάσμα στο τι δρόμο αναμένουν οι αγορές ότι θα ακολουθήσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Η άνοδος του νομίσματος έχει ξεπεράσει όσα υποδηλώνει το spread των ισοτιμιών και έχει γίνει μία υπερβολή ωθούμενη από το momentum», τόνισε ο Robson. «Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι δικαιολογημένη», πρόσθεσε, άσχετα με το αν η ανάλυση υποδηλώνει ότι σε πραγματικούς όρους, το γεν δεν είναι τόσο ισχυρό όσο φαίνεται.

Ωστόσο, στον κόσμο των λεπτών διατυπώσεων του διπλωματικού «πολέμου» για θέματα συναλλάγματος, είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες οικονομίες θα ήθελαν, στο σύνολό τους, να αφήσουν τα νομίσματα να κατευθύνονται από τις δυνάμεις της αγοράς. Οι ανακοινώσεις του G7 που ενθαρρύνουν την Κίνα να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για το γουάν το μαρτυρούν.

Στην πιο πρόσφατη και ευθεία παρατήρηση τους για τα νομίσματα, τον Οκτώβριο του 2009, τα κράτη του G7 κατήγγειλαν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για «υπερβολική μεταβλητότητα» και «ακανόνιστες μεταβολές». Ο άγραφος κανόνας είναι ότι η ισχύς του νομίσματος από μόνη της θα έπρεπε να τους επιτρέπει να διαγράφει την πορεία του. Οι προσχεδιασμένες υποτιμήσεις δεν είναι στο πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner απέφυγε τις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η Ιαπωνία θα παρέμβει και αντ’ αυτού κάλεσε την Ιαπωνία να εστιάσει την προσοχή της στην οικονομική ανάκαμψη.

Στην παρούσα φάση οι αμερικανικές αρχές εμφανίζονται αισιόδοξες για τις πρόσφατες εξελίξεις στο γεν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σχολιάσει την κίνηση. «Η προσπάθεια αποδυνάμωσης του γεν πιθανώς θα τραβήξει λιγότερο την προσοχή σε σύγκριση με τις όπως τις αντιλαμβάνονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παρέχονται από το επίπεδο της κινεζικής συναλλαγματικής ισοτιμίας», εκτιμά μία ομάδα αναλυτών της Citigroup, που πιστεύουν ότι οι επενδυτές ίσως υπερεκτιμούν τον κίνδυνο ενδεχόμενου διπλωματικού φραστικού πολέμου για το θέμα.

«Είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο αν οι αμερικανικές αρχές απλά συνεχίσουν να αρνούνται να σχολιάσουν, εμμέσως κάνουν τα στραβά μάτια για την κίνηση της Ιαπωνίας και μπορεί να απογοητεύσουν όσους επιθυμούσαν ισχυρότερη αντιπαράθεση», πρόσθεσαν.

Ήδη όμως, ορισμένοι δυνατοί παίκτες της αγοράς έχουν ασκήσει έντονη κριτική για την μονομερή στρατηγική της Ιαπωνίας. Μετά το πρόγραμμα παρέμβασης της Ιαπωνίας που ξεκίνησε την Τετάρτη, ο Jean-Claude Juncker, που προεδρεύει του γκρουπ των υπουργών Οικονομικών των 16 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, χαρακτήρισε τη στρατηγική μονομερούς παρέμβασης της Ιαπωνίας «ακατάλληλη».

Ο Derrick της The Bank of New York Mellon τόνισε ότι περαιτέρω αρνητικές αντιδράσεις θα ήταν «ενοχλητικές» και ότι θα μπορούσαν να «ανατρέψουν τη δουλειά που οι ιαπωνικές αρχές έχουν ήδη κάνει».

Στις 1300 GMT, το δολάριο κατέγραφε νέο υψηλό ημέρας και το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου, πάνω από τα 85,70 γεν.


source: capital.gr

No comments:

Share |