Friday, September 17, 2010

Νέα αντιπαράθεση για το γιουάν


Νέα αντιπαράθεση για το γιουάν

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ανοίγει μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, με αιχμή το «φθηνό» γιουάν και το εμπορικό πλεονέκτημα που αυτό προσφέρει στην Κίνα.


Σε κατάθεσή του χθες σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ανέβασε τους τόνους για το θέμα του κινεζικού νομίσματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει στο εξής πιο σκληρή στάση, ασκώντας ευθέως κριτική για τη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας, αλλά και παραπέμποντας τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για μία σειρά από εμπορικές υποθέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, ανέβασε χθες τους τόνους, σε κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου. «Ο ρυθμός της ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά αργός» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

«Εξετάζουμε τη χρησιμοποίηση ενός μείγματος εργαλείων, που έχουμε στη διάθεσή μας και τα οποία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα» πρόσθεσε.

Ο κ. Γκάιτνερ επέκρινε ακόμη το Πεκίνο για ελλιπή μέτρα στο μέτωπο της καταπολέμησης της πειρατείας αμερικανικών και άλλων ξένων προϊόντων, ενώ το κατηγόρησε ότι εγείρει πληθώρα εμποδίων, που ουσιαστικά αποτρέπουν τη λειτουργία αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων κινεζικών πολιτικών στα οικονομικά μας συμφέροντα» σημείωσε. Πρόκειται για τις πλέον σκληρές δηλώσεις του κ. Γκάιτνερ, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομίας.

Από την πλευρά της η Κίνα απορρίπτει την κριτική και σημειώνει ότι η κλιμάκωση της διμερούς αντιπαράθεσης δεν βοηθά. «Η ανατίμηση του γιουάν δεν θα λύσει το πρόβλημα του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ» τόνισε η Γιανγκ Γιουν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργικού Εξωτερικών, ενώ προειδοποίησε ότι η πίεση ενδέχεται να αποφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οι δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Χθες οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον ΠΟΕ να ανοίξει έρευνα για ακόμη δύο υποθέσεις, που αφορούν την επιβολή κινεζικών δασμών σε αμερικανικές χαλυβουργίες, αλλά και τα εμπόδια πρόσβασης στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Πιστεύουμε ότι η Κίνα παραβαίνει τις υποχρεώσεις της προς τις ΗΠΑ και τους άλλους εταίρους της στον ΠΟΕ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρον Κερκ.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |