Wednesday, September 22, 2010

Νέο ρεκόρ για το χρυσό - μια ανάσα από τα 1,34 δολάρια το ευρώ













Νέο ρεκόρ για το χρυσό - μια ανάσα από τα 1,34 δολάρια το ευρώ


Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώνει την Τετάρτη η τιμή spot του χρυσού, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις της Fed αποδυναμώνουν το δολάριο τροφοδοτώντας παράλληλα την επενδυτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Νωρίτερα σήμερα η τιμή spot του χρυσού έφτασε τα 1.294,95 δολάρια η ουγκιά, ενώ αυτή τη στιγμή το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται στα 1.294,6 δολάρια, έχοντας «αναρριχηθεί» νωρίτερα έως τα 1.296,5 δολάρια η ουγκιά.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το συμβόλαιο για το Δεκέμβριο του 2011 διαπραγματεύεται την ίδια στιγμή πάνω από τα 1.300 δολάρια και συγκεκριμένα στα 1.305,2 δολ./ ουγκιά.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο γενικός διευθυντής της CWA Global Markets εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα μεταξύ 1.350 και 1.400 δολαρίων έως το τέλος του έτους, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η οποία ενισχύει την τάση των επενδυτών για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών «καταφυγίων».

«Έσπασε» τα 21 δολάρια το ασήμι - κέρδη σε πλατίνα και παλλάδιο

Στο μεταξύ, η τιμή spot για το ασήμι σημειώνει νέα υψηλά 30ετίας, καθώς ξεπέρασε και τα 21 δολάρια. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το ασήμι διαπραγματεύεται στα 21,06 δολάρια η ουγκιά, ενώ νωρίτερα βρέθηκε πάνω και από τα 21,1 δολάρια. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου βρίσκεται στα 21,11 δολάρια/ ουγκιά, υποχωρώντας ελαφρά από τα 21,175 δολ. που βρισκόταν νωρίτερα.

Ανοδικά κινούνται την ίδια στιγμή και οι τιμές σε πλατίνα και παλλάδιο. Συγκεκριμένα, η τιμή spot για την πλατίνα διαμορφώνεται στα 1.630,00 δολάρια/ ουγκιά, ενώ το συμβόλαιο Οκτωβρίου έφτασε νωρίτερα έως τα 1.635,3 δολάρια. Στο παλλάδιο η τιμή spot διαμορφώνεται σε 540,00 δολάρια/ ουγκιά, ενώ το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έφτασε νωρίτερα έως τα 543,75 δολ./ ουγκιά.

Μία ανάσα από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Σταθερά σε ανοδική πορεία εξακολουθεί να κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, «εκμεταλλευόμενο» την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος μετά την συνεδρίαση της Fed, ξεπερνώντας ακόμη και το υψηλό τεσσάρων μηνών των 1,3380.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά ημέρας έναντι του δολαρίου στα 1,3381 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,98%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως τα 1,3391 δολάρια.

Η δημοπρασία 4ετών και 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας δεν άλλαξε σημαντικά το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί από τις χθεσινές συναλλαγές, ενώ τα κέρδη του ευρώ ίσως ήταν ακόμη μεγαλύτερα, καθώς τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Ευρωζώνης απογοήτευσαν.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την επόμενη κίνηση των ΗΠΑ επηρεάζει τις αγορές, ωστόσο η έλλειψη διάθεσης ανάληψης ρίσκου των επενδυτών δεν πλήττει το ευρώ καθώς η «αδυναμία» του δολαρίου να κινηθεί με ανοδικό momentum κυριαρχεί.

Στο μεταξύ, οι Ιάπωνες έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να πρέμβουν στην αγορά και να περιορίσουν εκ νέου την άνοδο του γεν, ωστόσο ο Naoto Kan υπενθύμισε ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις εγείρουν κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά, το δολάριο διαπραγματεύεται αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο των 83 γεν που έχει θέσει η κυβέρνηση ως «επίπεδο παρέμβασης» για το γεν. Το γεν ενισχύεται σε ποσοστό 0,47% έναντι του δολαρίου στα 84,67 γεν.

source: capital.gr

No comments:

Share |