Friday, August 13, 2010

Ρωσία: Καταστράφηκε το ένα τέταρτο της παραγωγής σιτηρών


Ρωσία: Καταστράφηκε το ένα τέταρτο της παραγωγής σιτηρών

Περίπου το ένα τέταρτο της φετινής σοδειάς σιτηρών της Ρωσίας έχει καταστρέψει η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων ωθώντας τον αγροτικό κόσμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κατάσταση της παραγωγής μετά από την ξηρασία και τις πυρκαγιές, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση, εάν βελτιωθούν οι συνθήκες.
Τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας έδειξαν ότι η Ρωσία, που εξήγαγε περίπου 22 εκατομμύρια τόνους στην σεζόν 2009/10, ίσως να μην έχει επαρκή σοδειά για να εξάγει στην τρέχουσα σεζόν, που άρχισε τον Ιούλιο, ακόμη κι αν άρει την απαγόρευση από το 2011.

Σημειώνεται ότι και η Ουκρανία μελετά την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές σταριού. Αυτή η κατάσταση ευνοεί τις ΗΠΑ, που απολαμβάνουν μια συγκριτικά καλή χρονιά στις σοδειές σιτηρών και αναμένεται να καταλάβουν μερίδια αγοράς από τους ευρωπαϊκούς σιτοβολώνες.

source: reporter.gr

No comments:

Share |