Thursday, August 5, 2010

Σε πορεία ανάκαμψης τα ακίνητα


Σε πορεία ανάκαμψης τα ακίνητα


Ανοδικά κινείται το επτάμηνο του 2010 η αγορά ακινήτων στην Κύπρο με τις πωλήσεις να εξακολουθούν να παρουσιάζουν διψήφια αύξηση. Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, παρά τη μείωση που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, που αποδίδεται εν μέρει στην περσινή ψηλή βάση, η αγορά κινείται με διψήφιους ρυθμούς στο πράσινο.


Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο τους πρώτους επτά μήνες έφθασαν τα 5205 έναντι 4493 το επτάμηνο του 2009 παρουσιάζοντας αύξηση 16%.

Οι πωλήσεις ακινήτων το επτάμηνο είναι αυξημένες σε όλες τις πόλεις. Η μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 26% καταγράφεται στην επαρχία Λευκωσίας όπου οι πωλήσεις ανέρχονται στις 1533 σε σχέση με 1212 το επτάμηνο του 2009. Στη Λεμεσό οι συνολικές πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 18% καθώς ανήλθαν στις 1322 σε σχέση με 1119 πέρσι.

Αύξηση 12% και 10% αντίστοιχα, σημειώνεται και στις πωλήσεις στην Αμμόχωστο και στην Πάφο. Στην Αμμόχωστο έφθασαν τις 532 από 473 και στην Πάφο τις 936 από 854.

Τη μικρότερη αύξηση 6% έχει η Λάρνακα με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται τους πρώτους επτά μήνες του 2010 στις 882 από 835 πέρσι.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, αύξηση καταγράφηκε σε όλους τους μήνες του 2010 πλην του Ιουλίου, όπου καταγράφηκε μείωση 12%. Η μείωση τον έβδομο μήνα του έτους αποδίδεται εν μέρει στην περσινή ψηλή βάση, καθώς τον Ιούλιο του 2009 ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων έφθασε τα 902 και ήταν το ψηλότερο σημείο του 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch, η μείωση στις πωλήσεις Ιουλίου αποδίδεται κυρίως στην εξωγενή ζήτηση που παρουσίασε συρρίκνωση 33%, ενώ μειωμένη κατά 3,3% ήταν και η ζήτηση από τους κυπρίους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, οι αγορές ακινήτων από ξένους ανήλθαν τον Ιούλιο στα 167 τεμάχια έναντι 250 πέρσι. Η εξωγενής ζήτηση ακινήτων καταγράφει μείωση 0,2% το επτάμηνο.

Μέχρι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1095 τεμάχια με αγοραστές αλλοδαπούς έναντι 1097 πέρσι. Μείωση σημειώνεται σε όλες τις πόλεις πλην της Λευκωσίας όπου καταγράφεται αύξηση 57,5%.

Αισιόδοξοι οι περισσότεροι κτηματομεσίτες

Αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, είναι οι πλείστοι κτηματομεσίτες με κάποιους ωστόσο να εκφράζουν ανησυχίες για τη μείωση στις παραθαλάσσιες περιοχές τον Ιούλιο του 2010. Σύμφωνα με το κτηματομεσίτη Κώστα Μαρκίδη, συνεχίζεται η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων χαρακτηρίζοντας τη μείωση του Ιουλίου παροδική.

«Η μείωση στα πωλητήρια έγγραφα τον Ιούλιο, δεν συνεπάγεται και μείωση στις πωλήσεις», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην επαρχιακός κτηματολογικός λειτουργός Λευκωσίας και κτηματομεσίτης στο γραφείο Δανού και Συνεργάτες, Παναγιώτης Αργυρού. «Η ανάκαμψη στην αγορά συνεχίζει και είναι συγκυριακή η μείωση του Ιουλίου», είπε, αναφέροντας ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης Αντώνης Λοϊζου, τόνισε ότι παρά το ότι η περσινή βάση Ιουλίου ήταν ψηλή, το ποσοστό της μείωσης του φετινού Ιουλίου δημιουργεί κάποιες ανησυχίες καθώς προέρχεται από τις παραθαλάσσιες πόλεις όπου συνήθως παρουσιάζεται αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |