Thursday, August 5, 2010

Υψηλό 23 μηνών για την τιμή του σιταριού


Υψηλό 23 μηνών για την τιμή του σιταριού


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών διαμορφώνεται η τιμή του σιταριού, εν μέσω ανησυχιών ότι η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών στη Ρωσία, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, θα επηρεάσει τις καλλιέργειες, απειλώντας να οδηγήσει υψηλότερα των πληθωρισμό των τροφίμων.

«Επικρατεί ένας μικρός πανικός», παραδέχτηκε ο Michael Pitts, επικεφαλής για πωλήσεις εμπορευμάτων στην National Australia Bank.

Ο πρόεδρος της Grain Union, η οποία αντιπροσωπεύει τους παραγωγούς και τους traders, Arkady Zlochevksy, δήλωσε πως Ρώσοι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να τεθούν όρια στις διεθνείς πωλήσεις.

Το κύμα καύσωνα στη Ρωσία, ο ξηρός καιρός στο Καζακστάν, την Ουκρανία και την ΕΕ και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στον Καναδά, οδηγούν στη μείωση των αποθεμάτων σιταριού και ωθούν ανοδικά τις τιμές του ρυζιού, του καλαμποκιού και της σόγιας.

Η τιμή του σιταριού έχει κινηθεί ανοδικά, πιο γρήγορα από ό,τι στους δύο πρώτους μήνες του 2008, όταν η άνοδος 41% στο επίπεδο ρεκόρ των 13,495 δολαρίων, ενέτεινε τις ανησυχίες για παγκόσμια κρίση τροφίμων, προκαλώντας αναταραχές από την Αϊτή μέχρι την Αίγυπτο.

Αυτή τη στιγμή η τιμή του διαμορφώνεται στα 7,6150 δολάρια ανά bushel.

source: capital.gr

No comments:

Share |