Thursday, August 5, 2010

ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το βασικό της επιτόκιο


ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το βασικό της επιτόκιο

Στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν, εν μέσω συνεχιζόμενης ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη και την αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη. Παράλληλα, αποφάσισε ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Οι 40 οικονομολόγοι που συμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι το ύψος των επιτοκίων δεν θα μεταβληθεί.

Τα βλέμματα στρέφονται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet στις 15:30, ώρα Ελλάδος.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σήμερα θα είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που ο Trichet θα αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ χωρίς να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Απρίλιο για τον καθορισμό των επιτοκίων έγινε υπό το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ το Μάιο είχαν καταρρεύσει οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Στη συνέντευξη τύπου τον Ιούνιο, ο Trichet βρέθηκε ουσιαστικά να απολογείται έναντι των δημοσιογράφων για την αγορά κρατικών ομολόγων από την τράπεζα-κάτι που αρνούνταν κατηγορηματικά λίγο καιρό πριν. Και τον Ιούλιο, έπρεπε να διασκεδάσει τις αμφιβολίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά stress test.

Αντίθετα, σήμερα στη Φρανκφούρτη ο Trichet αναμένεται να απολαύσει μια πρωτοφανή Αυγουστιάτικη νηνεμία. Η Ελλάδα φαίνεται να τα πηγαίνει καλά, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας έχουν ανακάμψει ενώ και η ΕΚΤ έχει περιορίσει δραστικά τις αγορές κρατικού χρέους. Παράλληλα, η αγορά ‘απορρόφησε’ τα stress test χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.

Οι αναλυτές αναμένουν πως το ΔΣ θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό στο 1%. Μάλιστα, 40 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires εκτιμούν πως το επιτόκιο θα μείνει στο 1% εώς και τον επόμενο Ιούνιο. Και στρέφονται στη συνέντευξη τύπου για σημάδια σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επίσημα μια προσωρινή, τουλάχιστον, αναστολή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων-ένα μέτρο που είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση των Γερμανών.

Υπενθυμίζεται πως την τελευταία εβδομάδα η ΕΚΤ αγόρασε μόλις 81 εκατ. ευρώ κρατικού χρέους, γεγονός που υποδεικνύει πως η λειτουργία των αγορών ομολόγων έχει αρχίσει να ομαλοποιείται.

Εκτιμάται πάντως πως δε θα δοθεί ένα επίσημο τέλος στο πρόγραμμα, καθώς «αν η ΕΚΤ κρατήσει αυτήν την επιλογή ανοιχτή, οι αγορές θα ηρεμήσουν αφού η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανωμαλίας,» τονίζει ο Michael Schubert, οικονομολόγος της Commerzbank.

Άλλα θέματα που μπορεί να τεθούν είναι η πορεία του ευρώ, το οποίο έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα αποτελέσματα των stress test, όπως και η εξάρτηση ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας.

Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η ευρωζώνη δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο. «Ο κ. Trichet θα πρέπει να απολαύσει την ηρεμία για όσο διαρκεί, αλλά μάλλον θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να ανακηρύξει ‘αποστολή εξετελέσθη,’» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

source: capital.gr

No comments:

Share |