Saturday, May 15, 2010

Σοκ στην κερδοφορία των τραπεζών

Σοκ στην κερδοφορία των τραπεζών


Εντονες επιφυλάξεις για τον κλάδο και για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών εκφράζουν οι αναλυτές, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εκθέσεις του επενδυτικού οίκου Keefe Bruyette & Woods (KBW) και της Unicredit Markets & Investment Bank.

Όσον αφορά στο 2010, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν «ψαλιδιστεί» σημαντικά, ενώ σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, με εξαίρεση ίσως την Εθνική Τράπεζα και δευτερευόντως την Τραπεζα Κυπρου, η πτώση των κερδών προβλέπεται πολύ ισχυρή. Επιπλέον, αν αναλογιστούμε ότι η σύγκριση πραγματοποιείται με το έτος 2009 όπου υπήρξε η έκτακτη φορολόγηση, ουσιαστικά η εικόνα που δημιουργείται είναι αποκαρδιωτική.

Οι τελευταίες εκθέσεις για τον κλάδο κάνουν λόγο για ασήμαντα κέρδη στις εγχώριες δραστηριότητες τη φετινή χρονιά, ενώ πλέον το «ψαλίδισμα» για το 2011 έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας. Οι μετοχές των τραπεζών Εθνικής, EFG Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Marfin P.B., Κύπρου, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΑΤΕbank έχουν σημειώσει σημαντική πτώση πάνω από 20% στο ταμπλό μόνο τον τελευταίο μήνα. Από την αρχή του έτους και ενδεικτικό της κακής ψυχολογίας είναι το γεγονός ότι, μεταξύ των παραπάνω, από τις υψηλότερες απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας με -28%.


Η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή για το 2010 δεν είναι ενδεικτική της πραγματικής εικόνας, αφού η μικρή αρνητική εκτιμώμενη μεταβολή της Εθνικής και το μεγάλο ειδικό βάρος της στη στάθμιση οδηγούν τον μέσο όρο στο -24% σε σχέση με πέρυσι.

* Σύμφωνα με τις προβλέψεις της FactSet, όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 έχει διαμορφωθεί στο 1,37 ευρώ έναντι 1,57 ευρώ για το 2009, ενώ για φέτος η εκτίμηση της KBW κατεβάζει τον «πήχη» στο 0,98 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 28% χαμηλότερα από το consensus.

* Για την EFG Eurobank, η μέση εκτίμηση των κερδών για το 2010 έχει διαμορφωθεί σε 0,41 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,51 ευρώ για το 2009, ενώ η KBW κάνει λόγο για 0,01 ευρώ ανά μετοχή ή 98% χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση.

* Όσον αφορά στην Alpha Bank, η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανέρχεται σε 0,39 ευρώ ανά μετοχή φέτος έναντι 0,66 ευρώ το 2009, με αρνητική μεταβολή πάνω από 40%. Η KBW αναμένει 0,09 ευρώ ανά μετοχή για την Alpha Bank το 2010 ή 77% χαμηλότερα από το consensus των αναλυτών.

* Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση εκτίμηση σχετικά με τα EPS του 2010 διαμορφώνεται στο 0,21 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μείωση σε σχέση με πέρυσι προσεγγίζει το 67%.
3Αναφορικά με τη Marfin Popular Bank, η μέση εκτίμηση για το 2010 κινείται 27% χαμηλότερα από το 2009, ενώ για την Τραπεζα Κυπρου η αρνητική εκτίμηση για τη μεταβολή διαμορφώνεται στο 20%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ανάλυση της Keefe Bruyette & Woods σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο για την κερδοφορία αλλά και για τις εκτιμήσεις της όσον αφορά στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις χορηγήσεις και στις καταθέσεις. Για τον δείκτη non performing loans, ο μέσος όρος για φέτος ανέρχεται στο 8,5%, ανεβαίνει στο 8,9% το 2011 και προσεγγίζει εκ νέου το 8,5% το 2012.

Όσον αφορά στις τιμές-στόχους, η KBW κινείται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα από το consensus και ειδικά για την Alpha Bank αποτιμά στα 6,6 ευρώ τη δίκαιη τιμή, ή 10% χαμηλότερα από το consensus, ενώ για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 13,8 ευρώ, ή 18% χαμηλότερα από τον μέσο όρο.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |