Saturday, May 15, 2010

Συνθήκες για μια μεγάλη αύξηση του χρυσού


Συνθήκες για μια μεγάλη αύξηση του χρυσού


Φαντάζει εξωφρενικό, αλλά ανατρέχοντας στην τελευταία κορύφωση της τιμής του χρυσού το 1980 με βάση τον πληθωρισμό, δεν θεωρείται διόλου απίθανο ο χρυσός να ξεπεράσει σύντομα ακόμη και τις 5.000 δολάρια η ουγκιά.

Με βάση τον πληθωρισμό της τιμής καταναλωτή, το ιστορικό ρεκόρ των 875 δολαρίων η ουγκιά του 1980 θεωρείται σήμερα αντίστοιχο με μία τιμή γύρω στις 2.400 δολάρια, τιμή σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα αξία του πολύτιμου μετάλλου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να λάβουμε υπόψη την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την τιμή του πληθωρισμού. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί από το 1980.

Κατά συνέπεια, εάν πολλαπλασιάσουμε το ιστορικό ρεκόρ της τιμής του χρυσού πριν από 30 έτη με αυτό το πολλαπλάσιο, τότε η τιμή του μετάλλου θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 5.300 δολάρια, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.

Ακόμη ένας παράγοντας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τιμή του χρυσού πάνω από αυτά τα δυσθεώρητα ύψη είναι ο δείκτης της παγκόσμιας προσφοράς χρήματος, γνωστός ως Μ3, δεδομένου ότι ο χρυσός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή στα χρήματα.

Σήμερα, η προσφορά χρήματος είναι σε όρους δολαρίου δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επίπεδα του 1980, ενώ η συνολική προσφορά χρυσού έχει ενισχυθεί σε περίπου 170.000 τόνους από 110.000 την τότε περίοδο, καθώς έχει αυξηθεί η εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου.

Από τις αρχές του 2009, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί 40%, καταρρίπτοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και αγγίζοντας χθες νέο κοντά στα 1.250 δολάρια η ουγκιά στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν χρυσό για να προστατευθούν από τον κίνδυνο στάσης πληρωμής χρέους στην Ευρωζώνη και την αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος. Το πακέτο διάσωσης σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες ακόμη και για την περαιτέρω άνοδο της τιμής του χρυσού τα προσεχή τρίμηνα: οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια καθώς οι αγορές διακατέχονται από κλίμα φόβου.

Εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα, είτε για να στηρίξουν την οικονομία είτε για να αποφύγουν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμής του δικού τους χρέους ή και άλλων, ο φόβος γενικευμένης υποβάθμισης νομίσματος αλλά και ο συνεπακόλουθος πληθωρισμός θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία μεγάλη αύξηση, ακόμη και πάνω από τις 5.000 δολάρια.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |