Saturday, May 8, 2010

Το αποτέλεσμα διογκώνει τα προβλήματα της Βρετανίας


Το αποτέλεσμα διογκώνει τα προβλήματα της Βρετανίας


Το γεγονός ότι οι βρετανικές εκλογές δεν ανέδειξαν νικητή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας παραμένει ασαφές, όποιος όμως και να είναι, το βέβαιον είναι ότι θα είναι μέρος της μειοψηφίας και ίσως να μην μπορεί ή να μην επιθυμεί να λάβει τα δραστικά μέτρα που επιβάλλονται να παρθούν για την οικονομία της Βρετανίας.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει ακόμη μια χώρα της Ευρώπης με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και ακαθόριστη πολιτική δύναμη για να το ελέγξει. Η σύμπραξη δύο κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι ένα θέμα που αναμένεται να λήξει εντός των προσεχών ημερών.

Κανένα όμως από τα κόμματα δεν διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση, είτε μια μειοψηφική Συντηρητικοί είτε μια σύμπραξη Εργατικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατικών, είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό καταδεικνύει μια αδύναμη και πολύ πιθανά μικρής διάρκειας κυβέρνηση. Η πολιτική εξέλιξη αυτή παρουσιάζει, όμως, και αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της χώρας, καθώς είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με νέα υψηλή φορολογία.

Οι φόβοι για μία νέα ακόμη ισχυρότερη οικονομική ύφεση στη Βρετανία ίσως ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να παγώσουν τυχόν προγραμματισμένες επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού, έως ότου τουλάχιστον το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας γίνει πιο ξεκάθαρο και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μικρότερο.

Το γενικότερο κλίμα αναμένεται να επηρεάσει και τους καταναλωτές, ύστερα και από την αύξηση του ΦΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο και τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης για την απόσυρση αυτοκινήτων. Ο κίνδυνος επιστροφής της Βρετανίας σε οικονομική ύφεση, φέτος, συνεχώς αυξάνεται.

Οι οίκοι αξιολόγησης προβλέπεται να είναι προβληματισμένοι από τον κίνδυνο πολιτικής αναποφασιστικότητας και αδύναμης ανάπτυξης. Είχαν παραμείνει ανεκτικοί έως τώρα ενός δημοσιονομικού ελλείμματος, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να είναι το μεγαλύτερο για την Ε.Ε. το 2010, στο 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Η αρχική αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων παρατηρείται σταθερή, όμως η στερλίνα [GBP=X] υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλά ενός έτους έναντι του δολαρίου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Βρετανία είναι τα βρετανικά κρατικά ομόλογα να ακολουθήσουν την πορεία της στερλίνας [GBP=X] , αυξάνοντας τις αποδόσεις και καθιστώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας ακόμη χειρότερη.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |