Wednesday, April 14, 2010

Χαμηλότερα margins στις κατασκευές


Χαμηλότερα margins στις κατασκευές


Με χαμηλότερα ή μηδενικά περιθώρια κέρδους παίρνουν δουλειές οι κατασκευαστικές εταιρείες στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη κρίση στον τομέα και για να αποφύγουν περαιτέρω απολύσεις προσωπικού.

Στοιχεία που έδωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν το κατασκευαστικό κόστος να υποχωρεί με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, αντανακλώντας τις δυσκολίες των καιρών αλλά και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις κατασκευές μειώθηκε κατά 4,1% το 2009 έναντι αύξησης 8,4% το 2008. Η συρρίκνωση του κατασκευαστικού κόστους ξεκίνησε από το δεύτερο περσινό τρίμηνο και επιταχύνθηκε το τέταρτο, που έκλεισε με ετήσια μείωση 8,5%.

Ο τριμηνιαίος δείκτης τιμών παραγωγού μετρά τις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων. Δείχνει τη μεταβολή στο ολικό κόστος των έργων από τη μεριά του πελάτη, περιλαμβάνοντας κόστος όπως αυτό των υλικών, των εργατικών, των καυσίμων, των μεταφορικών και άλλων, καθώς και το κέρδος των εργολάβων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Σώτο Λοή, οι τιμές για κατασκευή σπιτιών που προσφέρονται σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες από ότι ήταν το 2008.

«Από τον πρώτο προμηθευτή υλικών μέχρι και τον εργολάβο όλοι έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην απολύσουν κόσμο», ανέφερε στη StockWatch.

«Πολλές φορές», πρόσθεσε, «δίνονται προσφορές για κτίσιμο κτιρίων χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος». Σύμφωνα με τον κ. Λοή, χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, τα πράγματα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα το 2010.

Πέραν της μείωσης των τιμών παραγωγού, μείωση σημειώθηκε και στην παραγωγή.

Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σημείωσε μείωση της τάξης του 10,8% σε σχέση με το 2008.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σημείωσε μείωση 13,3% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2008.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |