Wednesday, April 14, 2010

Καλύφθηκαν σχεδόν τα 2/3 των ζημιών από ομόλογα

Καλύφθηκαν σχεδόν τα 2/3 των ζημιών από ομόλογα


Σχεδόν τα 2/3 των ζημιών που είχαν καταγράψει από την εκτίναξη του spread στις 440 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν καλύψει ήδη οι τιμές των ομολόγων μετά την ανακοίνωση του «πακέτου» στήριξης στην ελληνική Οικονομία.

Αν και η σύνθεση των χαρτοφυλακίων τραπεζών και θεσμικών επενδυτών δεν μπορεί να είναι γνωστή, οδηγώντας σε ακριβή συμπεράσματα για το ύψος των καταγραφόμενων ζημιών, μόνο από το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου στην τιμή 98,95 και για ποσό 5 δισ. ευρώ, οι επενδυτές «έγραφαν» ζημία 300 εκατ. ευρώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σήμερα, η ζημία αυτή έχει περιοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ, καθώς η άνοδος της τιμής του ομολόγου μετά τις ανακοινώσεις για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, κάλυψε απώλειες κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες, η τιμή του 10ετούς ομολόγου (το οποίο είχε εκδοθεί στην τιμή 98,95 και είχε απόδοση 6,30%) ενισχύθηκε από το 93 στο 97, με απόδοση 6,65%.

Το 7ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί στην τιμή 99,40 με απόδοση 6%, έχει ανακάμψει σήμερα στην τιμή 95 (απόδοση 6,80%) από 92,50 την περασμένη εβδομάδα.

Οσο για το 5ετές ομόλογο, με τιμή έκδοσης 99,34 και απόδοση 6,15%, σήμερα διαπραγματεύεται στην τιμή 98, με απόδοση 6,5%, όταν η τιμή του βρισκόταν στο 94 (και η απόδοσή του στο 7,5%) την προηγούμενη εβδομάδα.

Το γεγονός της ανάκαμψης των τιμών των ομολόγων, η οποία είναι δεδομένη εφόσον η αυστηρή τήρηση των μέτρων της κυβέρνησης οδηγήσει σε περαιτέρω σταδιακή πτώση το spread του Δημοσίου, δημιουργεί προοπτικές κερδών για τους επενδυτές.

Σαφώς κερδισμένοι είναι όσοι αγόρασαν ομόλογα στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις (π.χ. 6,25% στην δεκαετία), εφόσον τα επιτόκια στην ίδια περίοδο δεν κινηθούν πάνω από το 6%. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, όμως, ο επενδυτής σε ομόλογα θα έχει επιτύχει υψηλότερη απόδοση από αυτήν σε μία προθεσμιακή κατάθεση.

Για τους μικρούς επενδυτές, πάντως, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης χωρίς το hedging (αντιστάθμιση κινδύνων) που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί επενδυτές, στελέχη dealing rooms τραπεζών προτείνουν την τοποθέτηση σε έντοκα γραμμάτια ή σε κρατικά ομόλογα μικρής διάρκειας (π.χ. διετία με απόδοση 6%) και ομόλογα τραπεζών (π.χ. ομόλογο ιδιωτικής τράπεζας με λήξη τον Αύγουστο του 2012 προσφέρει απόδοση 7,4%).

source: capital.gr

No comments:

Share |