Monday, March 29, 2010

Moody΄s: Οι ελληνικοί δομημένοι τίτλοι μπορούν να αποκτήσουν αξιολόγηση “AAA”


Moody΄s: Οι ελληνικοί δομημένοι τίτλοι μπορούν να αποκτήσουν αξιολόγηση “AAA”

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα πως υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι ελληνικοί δομημένοι τίτλοι και οι συναλλαγές σε καλυμμένα ομόλογα μπορούν να αποκτήσουν αξιολόγηση “AAA”. Η ανακοίνωση του οίκου ακολουθεί το δελτίο Τύπου με ημερομηνία 4/2 με το οποίο ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τις πιθανές επιπλοκές της αλλαγής στα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Οι τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να αποκτήσουν οι δομημένοι τίτλοι και οι συναλλαγές σε καλυμμένα ομόλογα αξιολόγηση “AAA” είναι τρεις:

Πρώτον, η διαθέσιμη πιστωτική επέκταση για τις συναλλαγές πρέπει να είναι επαρκής ώστε η δεξαμενή των ενεχύρων να μπορούν να αντέξουν τα ακραία σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών προβλημάτων στο δημόσιο χρέος.

Δεύτερον, όλοι οι επιχειρησιακοί κίνδυνοι στις συναλλαγές πρέπει να μετριασθούν με ικανοποιητικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της Moody΄s για την εξυπηρέτηση, τη διαχείριση των διαθεσίμων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τέλος, πρέπει να είναι διαθέσιμη επαρκής στήριξη ρευστότητας για να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος της αθέτησης πληρωμών στο πλαίσιο των εξασφαλισμένων ομολόγων.

Προκειμένου να προσδιορίσει το μέγεθος της πιστωτικής ενίσχυσης για την επίτευξη της αξιολόγησης Aaa, η Moody΄s εξετάζει ακραία σενάρια όπως η κρίση στην Αργεντινή του 2000, όταν η συστημική τραπεζική κρίση σε συνδυασμό με την κρίση του χρέους της χώρας οδήγησαν τον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 40% και σε υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 10%.

Προκειμένου να αξιολογηθούν με Aaa, οι τίτλοι θα πρέπει να περάσουν σενάρια καταπόνησης (stress) που προβλέπουν ένα τέτοιο ακραίο σενάριο, αλλά και ειδικές προϋποθέσεις που συνδέονται με το είδος των περιουσιακών στοιχείων στη δεξαμενή των παγίων, εξηγεί ο οίκος.

Για παράδειγμα, συμπληρώνει, αυτό πιθανώς θα οδηγούσε σε πιστωτική ενίσχυση από 25% έως 45% για τα ενυπόθηκα δάνεια, 40% με 60% για τα καταναλωτικά δάνεια και 45% με 65% σε τιτλοποιήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αξιολόγηση της Moody΄s για το σύνολο των υφιστάμενων ελληνικών δομημένων τίτλων θα εστιάσει στα τρία στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω: τη διαθέσιμη πιστωτική ενίσχυση, τον βαθμό ρευστότητας και τον τρόπο μετριασμού των κινδύνων. Η Moody΄s αναμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα.

source: capital.gr

No comments:

Share |