Monday, March 29, 2010

Ευρωζώνη: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Οι επιχειρήσεις των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ ήταν πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές τους το Μάρτιο, ωστόσο οι καταναλωτές δεν μοιράστηκαν την ίδια αίσθηση.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στις 97,7 μονάδες το Μάρτιο από τις 95,9 μονάδες το Φεβρουάριο.

Η αύξηση του δείκτη ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει λόγο για αύξηση στις 97,4 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ανήλθε στις -10 μονάδες από τις -13 μονάδες, μέγεθος μεγαλύτερο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στις -11 μονάδες. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη στις -17 μονάδες, όπως αναμενόταν.

Στην Ελλάδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -57 από τις -51 μονάδες, το χαμηλότερό της επίπεδο από το 1990 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Στην Πορτογαλία, ο δείκτης μειώθηκε στις -35 από τις -33, ενώ στην Ισπανία σημείωσε πτώση στις 22 από τις -19 μονάδες.

source: capital.gr

No comments:

Share |