Saturday, December 19, 2009

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από την Moody΄s άφησε ο ΥΠΟΙΚ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από την Moody΄s άφησε ο ΥΠΟΙΚ


Το ενδεχόμενο υποβάθμισης και από την Moody΄s άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τα μέτρα που θα προτείνει στους συμμετέχοντες στο διάλογο για τα φορολογικά.

Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς σχετικά με την φημολογία για υποβάθμιση από την Moody΄s δήλωσε: "Μας έχει αξιολογήσει πολύ υψηλότερα από τους άλλους και δεν μας έχει υποβαθμίσει εδώ και καιρό".

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της Moody΄s βρέθηκε στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου και όπως έχει ήδη αναφέρει το «Κεφάλαιο» κατά τους αναλυτές της αγοράς η επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αρνητική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.


Όπως έχει ήδη αναφερθεί εφόσον οι εκτιµήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη τέτοια κίνηση της Moody’s από το 2002, όταν είχε αναβαθµίσει την Ελλάδα από το Α2 σε Α1 συµβάλλοντας σηµαντικά τότε στη µείωση των επιτοκίων δανεισµού κράτους και ιδιωτικού τοµέα.

Η υποβάθμιση από την Moody’s σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαια και δη ύστερα από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις τόσο από την Fitch όσο και από την S&P.

Τέλος ο προδανεισμός για φέτος


Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το δημόσιο να προχωρήσει σε νέο προδανεισμό για το 2010 μέχρι το τέλος του έτους, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

"Ό,τι δανειστήκαμε, δανειστήκαμε", είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι το δημόσιο προχώρησε την Τρίτη σε προδανεισμό 2 δισ. ευρώ για το 2010, με κυμαινόμενο επιτόκιο.

capital.gr

No comments:

Share |