Thursday, December 10, 2009

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 0,5% αμετάβλητα τα επιτόκια


Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 0,5% αμετάβλητα τα επιτόκια


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Απόφαση διατήρησης του ύψους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έλαβε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς τα μέλη της ανέμεναν επιβεβαίωση πως η βρετανική οικονομία αναδύεται από την ύφεση.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη. Οι 15 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν στο σύνολό τους πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα διατηρούσε τον στόχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων με έκδοση νέου χρήματος στις 200 δισ. λίρες. Επιπλέον, είχαν προβλέψει πως η τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, για δέκατο διαδοχικό μήνα.

Η προσοχή για νέες πολιτικές στρέφεται πλέον στο Φεβρουάριο, όπου η Τράπεζα θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην τριμηνιαία έκθεση Πληθωρισμού. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει την Επιτροπή να πάρει επιπλέον μέτρα νωρίτερα, πιθανότατα καθιστώντας τα ήδη υπάρχοντα μέτρα πιο αποτελεσματικά.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να κάνει σχόλια. Επεσήμανε μόνο πως αναμένει η προγραμματισμένη αγορά ομολόγων να κρατήσει άλλους δυο μήνες έως την ολοκλήρωσή της, ενώ το ύψος του προγράμματος θα παραμείνει υπό αξιολόγηση.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δημοσιευτούν στις 23 Δεκεμβρίου.


capital.gr

No comments:

Share |